Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Áder János: A NATO-tagállamok szolidaritásának a migrációs válsággal szemben is meg kell nyilvánulnia

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. november 4. 15:34

A NATO-tagországok szolidaritásának nemcsak a katonai, vagy biztonsági fenyegetettséggel, hanem a tagállamokat különböző mértékben érintő migrációs válsággal szemben is meg kell nyilvánulnia – hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök november 4-én, szerdán, Bukarestben, az észak-atlanti szövetség közép- és kelet-európai államfői értekezletén.

1596003412

Áder János köztársasági elnök (k), mellette Andrzej Duda lengyel elnök (b) és Klaus Iohannis román államfő a közép- és kelet-európai NATO-tagállamok bukaresti találkozóján 2015. november 4-én. A találkozó témája az euro-atlanti biztonság, szolidaritás és kohézió. Fotó: Illyés Tibor / MTI

A magyar államfő felszólalásáról Altorjai Anita, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóigazgatója tájékoztatta az MTI-t a zárt ajtók mögött lezajlott tanácskozást követően. A jövő évi varsói NATO-csúcsértekezletet megelőző regionális csúcson – az azt kezdeményező – Lengyelország és Románia államfője mellett Magyarország, Szlovákia, Bulgária és a balti államok köztársasági elnökei, illetve a cseh parlamenti elnök is részt vett.

Áder János felszólalásában emlékeztetett arra, hogy a konferencián jelenlévő országok képviselői történelmük során megtapasztalhatták, hogy milyen is a vasfüggöny mögött élni. „Erre ma különösen fontos emlékezni, hiszen ma 59 esztendeje annak, hogy a forradalmat leverték Magyarországon" – mutatott rá.

Az államfő beszédében a bukaresti találkozó céljaként a biztonságérzet erősítését, a szolidaritás és az egység felmutatását nevezte meg. Áder János azt kérte a jelenlévő államfőktől, hogy miközben a katonai fenyegetettség, a biztonsági fenyegetettség tekintetében jogosnak tekintik, hogy szolidárisak egymás álláspontjával, legyenek szolidárisak egy másik súlyos probléma, a migráció kapcsán is.
„Nem egyformán érezzük még ennek a hatását, de a probléma itt van és egyforma fenyegetettséget jelent országaink számára" – figyelmeztetett Áder János.

1596003412

Áder János köztársasági elnök a közép- és kelet-európai NATO-tagállamok bukaresti találkozóján 2015. november 4-én. A találkozó témája az euro-atlanti biztonság, szolidaritás és kohézió. Fotó: Illyés Tibor / MTI

A regionális csúcson a résztvevő kilenc ország vezetői közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben a NATO katonai jelenlétének megerősítését szorgalmazzák a keleti szárnyon, azokon a pontokon, ahol az szükséges.
A közös nyilatkozat a biztonság oszthatatlanságát, a NATO szolidaritását és kohézióját hangsúlyozza, rámutatva, hogy a szövetségnek egységesen kell fellépnie mind a keleti vagy déli biztonsági kockázatokkal szemben, és folytatnia kell a „nyitott kapuk" sikeresnek bizonyult politikáját.

A „Szövetségesi szolidaritás és megosztott felelősségvállalás" című bukaresti közös nyilatkozat szerint az aláírókat továbbra is erősen aggasztja Oroszország agresszív fellépése, és úgy vélik, Moszkvának vissza kell térnie a nemzetközi jog és vállalt kötelezettségei betartásához ahhoz, hogy a NATO és Oroszország között helyreálljon a kölcsönös bizalmon alapuló viszony.

1596003412

Jan Hamácek, a cseh parlament alsóházának elnöke, Andrej Kiska szlovák, Rosen Plevneliev bolgár, Toomas Hendrik Ilves észt, Andrzej Duda lengyel, Klaus Iohannis román, Dalia Grybauskaite litván, Áder János magyar, Raimonds Vejonis lett elnök és Alexander Vershbow, a NATO helyettes főtitkára (b-j) a konferencia előtti családi fotón, a közép- és kelet-európai NATO-tagállamok bukaresti találkozóján 2015. november 4-én. A találkozó témája az euro-atlanti biztonság, szolidaritás és kohézió. Fotó: Illyés Tibor / MTI