Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tárlat az Aranykorról

Szöveg: Kovács Zoltán |  2016. augusztus 25. 9:01

Kiállítás nyílt Jánváry Zoltán grafikusművész alkotásaiból a budapesti Forrás Galériában augusztus 24-én, szerdán.

1596018678

A megnyitó ünnepségen Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes ünnepi beszédében elmondta, hogy a rendezvény előtt megnézve a kiállítást, a képek előtt kicsit úgy érezte magát, mint diákként az iskolában, amikor az irodalomórán elhangzott a klasszikus kérdés: mire gondolt a szerző? Ahogy az államtitkár fogalmazott: „Próbáltuk a költő leírt szavait és mondatait elemezni, megfejteni a mögöttes gondolatokat. Majd amikor meghallgattuk a magát a költőt verset mondani, hirtelen minden a helyére került és világos lett. Ezt éreztem újra, amikor most Jánváry Zoltánnal beszélgettem a képeiről."

1596018679

Jánváry Zoltán 1989-ben szerezte meg tanári diplomáját a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, majd ugyanitt posztgraduális képzés keretében sokszorosított grafika szakon végzett 1991-ben. 1995-ben költözött az Amerikai Egyesült Államokba, ahol a Nevadai Egyetemen valamint a Truckee Meadows Főiskolán tanított. Idő közben grafikusművészként itthon is több kiállítása volt látható, de most végleg hazaköltözött Magyarországra és elhozta magával a tárlat gerincét alkotó, egy régvolt dicső kort ábrázoló kint készült grafikáit.

Ahogy Ő fogalmazott: „Talán mindenkinek volt már olyan érzése, hogy jobb lenne egy másik, egy szebb korban élni. Sajnos ez már nem adatik meg nekünk, de egy művésznek mindig megvan az a lehetősége, hogy visszaálmodja magát oda, ahova szeretne tartozni, ahol szeretne élni. De az Aranykor sohasem térhet vissza. Mindig csak megpróbáljuk megközelíteni, de azután jön egy újabb kor, és lerombolja az előzőt, majd megpróbálja felépíteni az új elképzelést erről a tökéletes korról."

1596018679

A kiállítás 2016. augusztus 18. és szeptember 16. között tekinthető meg a Forrás Galériában (1067 Budapest, Teréz krt. 9.).


Fotó: a szerző felvételei