Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

205 fesztiválozót láttak el a Honvédkórházban a Sziget ideje alatt

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. augusztus 25. 10:01

Az MH Egészségügyi Központ Honvédkórház emelt szintű felkészüléssel várta az idei Sziget Fesztiválról beérkező betegeket, sérülteket. A rendezvény végéig mindösszesen 205 fesztiválozót szállítottak be és láttak el az intézményben.

 „A Sziget helyszínen nem ellátható sérültjei és betegei a Honvédkórházhoz tartozó sürgősségi területi ellátási kötelezettségből adódóan kórházunk Sürgősségi Betegellátó Centrumának jelentenek elsődlegesen többletfeladatot", mondta el a honvedelem.hu-nak dr. Tamás Róbert ezredes, orvosigazgató. „A Honvédkórház szinte minden típusú ellátást a legmagasabb szinten képes biztosítani, bármilyen azonnali komplex beavatkozást el tud végezni. Ezen felül előzetes intézkedéseket tett a várhatóan a megszokottnál nagyobb számú betegek fogadására, kiemelten a toxikológia és a baleseti sebészet területén."

1596018680

A felkészülésben a korábbi évek tapasztalatai is segítséget nyújtottak, mivel a kórház munkatársai évről évre egyre magasabb számban látnak el a Szigetről érkező sérülteket. „Idén 205 fő került hozzánk, tavaly 192 fő, 2014-ben 186 fő", tudtuk meg Nikliné Gáldonyi Edinától, az intézmény gazdasági igazgatójától. „Az előző évekhez képest előrelépést jelentett az idén bevezetett, a fesztiválozó betegek beazonosításra alkalmas, QR kódos karszalag, amelynek segítségével a Honvédkórház sürgősségi osztályának személyzete a beteg nevét és alapadatait a betegdokumentációban rögzíteni tudta." Mint a gazdasági igazgató hozzátette, mindez megkönnyíti az ellátás finanszírozását, azonban változatlanul problémát jelent, hogy sok fiatal úgy utazik külföldre, hogy nincs érvényes biztosítása – jóllehet az Európai Unión belül az európai egészségbiztosítási kártya kiváltása térítésmentes.

Dr. Zacher Gábor, a Honvédkórház Sürgősségi Betegellátó Centrumának osztályvezető főorvosa elmondta: a betegek több mint 90 százaléka az ellátás és néhány órás megfigyelés után elbocsátható volt az intézményből. „Akadt azonban néhány súlyos eset is, így műtétet igénylő, elsősorban alsó és felső végtagi törés, nyaki gerinctörés, agyzúzódás, vakbélgyulladás, sőt, még súlyos hasűri vérzéssel járó kórkép is", tette hozzá. Az idei évben is elláttak a szakemberek ittas, illetve kábítószer hatása alatt álló személyeket, de kevesebbet, mint legutóbb. „Érdekességként megemlíteném, hogy az idei évben a legfiatalabb ellátott fesztiválozó 17 éves volt, a legidősebb 52. Alátámaszthatjuk, hogy igazi európai fesztivál a Sziget, hiszen a beérkező sérültek mindössze negyede volt magyar, és több holland, francia, olasz, angol sérült is érkezett. A tavalyi évhez hasonlóan idén is új-zélandi volt a legtávolabbi sérült."

1596018680

Az MH Egészségügyi Központ idén is kellő alapossággal felkészült a fesztiválozók ellátására, s ezt a következő évben is hasonlóképp tervezi – egyúttal remélve, hogy a felelősségteljes és balesetmentes szórakozással legalább az elkerülhető-megelőzhető balesetek száma csökken.

Fotó: archív