Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tiz háborús film 2016-ban

Szöveg: Révész Béla |  2015. december 19. 15:24

Az idei évben nem panaszkodhattunk különösebben a háborús filmek felhozatalára. Az előzetesek szerint nem lesz ez másképpen 2016-ban sem. Heti listánkban összeszedtünk tíz olyan mozit, amit talán érdemes lesz megnézni.

USS Indianapolis: Men Of Courage

Jövő év májusáig kell várni arra a filmre, amelyet kétségtelenül az év egyik legnagyobb dobásának szánnak alkotóik. A Mario Van Peebles rendezte mozi valós sztorit dolgoz fel. A második  világháborúban elsüllyesztett USS Indianapolis csatahajó túlélőinek borzalmas kálváriája a nyílt tengeren, a brutális cápatámadások már régóta csigázza a filmesek fantáziáját. Főszerepben Nicolas Cage, a látvány biztosan pusztító lesz, mi kell még?

1596005778

Highest Duty

Clint Eastwood nagyon ráment az amerikai hősökről szóló témákra. Az amerikai mesterlövész után most Chesley „Sully" Sullenbergről forgat filmet. Ő volt az a pilóta, aki 2009-ben sikeres landolást hajtott végre a Hudson folyón a US Airways 1549-es járatával, megmentve ezzel százötvenöt ember életét. A film nem kimondottan háborús, de mivel a főhős hadseregben töltött évei jelentős hatást gyakoroltak későbbi pályafutására is, helye van listánkon. Tom Hanks nevét pedig még nem is említettük…

1596005778

Anthropoid

Ismét egy igen közkedvelt téma, ezúttal Sean Ellis rendezésében. A második világháborús film két cseh katona, Jozef Gabèík és Jan Kubiš történelemformáló sztoriját meséli el. Őket egyetlen céllal képezték ki az angolok: hogy Prágába visszatérve megöljék Reinhard Heydrich SS-Obergruppenführert, a Cseh–Morva Protektorátus protektorhelyettesét. Az egyik főszereplő nem más, mint Jamie Dornan, a filmet pedig valóban Prágában forgatták.

1596005778

Háború

A dán sztárrendező, Tobias Lindholm legújabb alkotása, a Háború története az afgán háborúban játszódik. Egy dán tiszt és alakulata ellenséges tűz alá kerül, a vezető pedig olyan döntést kénytelen hozni, amely kihatással lesz mindenre.

1596005778

War Machine

Túl sok infó még nem szivárgott ki a War Machine című (a készítők szerint szatirikusnak szánt) moziról, de annyi biztonyos, hogy a Michael Hasting bestselleréből (The Operators: The Wild and Terrifying Inside Story of America’s War in Afghanistan) készült alkotásra sokan fognak jegyet váltani. A film alaptétele a sokszor ismételt „a hadiipar mozgatja a gazdaságot" mondat, s az Afganisztán ellen hadba induló tábornokot maga Brad Pitt alakítja. Erősen várós mozi, ha sikerül az alkotóknak megtalálni a megfelelő hangütést, nyert ügyük van.

1596005778

Jadotville

Jamie Dornan kapásból két háborús filmben is szerepel jövőre. A Jadotville-t a Netflix  hozza tető alá, s arról az 1961-es ostromról szól, melynek során egy 150 fős ír alakulat háromezer kongói katonával vette fel a harcot. Richie Smyth rendező a videoklipek világában mozog a legotthonosabban, ami ezúttal előnyére válhat a látványnak.

1596005779

Frankofónia

A Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon debütált óriási sikerrel Alekszandr Szokurov Frankofónia című filmje. A történet színhelye Párizs, azon belül is a Louvre, ahol a második világháborúban a megszálló németek éppen a számukra kedves műkincseket készülnek elvitetni. Az ezzel megbízott Wolff-Metternich és a múzeum igazgatója, Jacques Jaujard közötti konfliktust, különös kapcsolatot mutatja be Szokurov – a tőle megszokottnál populárisabb eszközökkel.

1596005779

The Bombing

A jövő év csúcsprodukciójának ígérkezik az a kínai film, amelynek Mel Gibson a művészeti vezetője, a szereplők között pedig nem kisebb név bukkan fel, mint Bruce Willis. A The Bombing története egy második világháború alatti japán város bombázása körül forog, s mivel egy csomó hollywoodi nagyágyú a forgatás környékén nyüzsög, nagyot hibázni biztosan nem fognak.

1596005779

Billy Lynn’s Long Halftime Walk

A Pi életének Oscart nyert rendezője, Ang Lee most Ben Fountain bestsellerét álmodja vászonra. A film a tervek szerint jövő év vége felé kerül a mozikba, de éppen a könyv és a rendező személye miatt nagy várakozás előzi meg. A történet egy fiatal katonáról szól, akinek egyik iraki ütközetét kamerák rögzítik. A katonát sztárként fogadják hazatérése után, s „megturnéztatják", hogy meséljen élményeiről. A legabszurdabb szituációba akkor kerül, amikor egy amerikai futballmeccs félidejében kell sztorizgatnia… Lee kvalitásait ismerve, a film óriásit fog robbanni a mozikban.

1596005779

13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi

Michael Bay nem aprózza el. A Transformers-filmek után háborús filmbe csap bele, igaz, nem a legeredetibb témában. A 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi a 2012-es líbiai amerikai követség elleni támadás eseményeit eleveníti fel, nagy eséllyel főként a látványra, s nem a színészi munkára fektetve a fő hangsúlyt, ám ezt cseppet sem bánjuk, ha Bay hű marad önmagához, és elkápráztat bennünket a tőle megszokott erős képekkel.

(Korábbi Top 10-es összeállításainkat ide kattintva olvashatják!)