Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újra vár Zalavár

Szöveg: Takács Vivien |  2015. április 13. 11:52

Idén tizenkettedik alkalommal várja a fiatalokat a HM Katolikus Tábori Püspökség (KTP) szervezésében a zalavári környezet- és természetvédelmi gyermektábor, amely ezúttal is számos izgalmas és érdekes programot tartogat a jelentkezőknek.

A katonák, kormánytisztviselők, közalkalmazottak és önkéntes tartalékos katonák gyermekei részére szervezett tábor ebben az évben sem hagyja unatkozni a 11−16 éves kor közötti gyermekeket. Július 4-től 10-ig számtalan színes programmal várja a fiatalokat a Kis-Balatonnál.

Berta Tibor ezredes, a HM KTP általános helynöke a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta, hogy tizenkét évvel ezelőtt „a vakmerők bátorságával" szervezték meg az első tábort. „Három tábori lelkésszel – Takács Tamás alezredes, dr. Hankovszky Béla őrnagy és jómagam − továbbá néhány honvéd tisztjelölttel elvittünk pár tucat gyereket Zalavárra. Mivel a Kis-Balaton a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, így a miliőből egyértelműen adódott, hogy környezet- és természetvédelemmel is foglalkozzunk" – mesélt a kezdetekről az ezredes.

1595991315

„Mindegyik táborunk arról szól, hogy a gyerekekkel megismertessük azokat a kincseket, amelyek a Balaton közelében rejtőznek. Zalaváron és környékén rengeteg olyan látnivaló található, melyek kapcsolódnak a környezetvédelemhez is" – mondta Berta Tibor, majd hozzátette, hogy a természetvédelem mellett kulturális, néprajzi és történelmi programokkal is gazdagítják a tábort. „Így megyünk el Somogyvárra, a nemzeti emlékhelyre vagy Balatonedericsre, a Csodabogyós-barlangba is."

Az idei tábor is számos meglepetéssel várja a jelentkezőket. Az ezredes annyit elárult, hogy júliusban egy olyan „tematikus parkba" fognak ellátogatni, ahol a fiataloknak lehetőségük lesz egyebek mellett csónakázni, kenuzni, és kipróbálhatnak egy repüléssel kapcsolatos szimulációs rendszert is. A kulturális programok mellett nem maradhat el a strandolás, a számháború, de a sportversenyek és ügyességi vetélkedők sem.

1595991315

Berta ezredestől megtudtuk, hogy 2004-ben, az első egyhetes táborban ötvenhárom gyermek vett részt. A nagy létszám miatt felbuzdulva 2005-től pár éven keresztül kétszer egy hetet szerveztek, amiben turnusonként ötven-hetven fő vett részt. Már az idei táborra is közel húszan jelentkeztek.
„Mi nem egy fegyelmező tábor vagyunk, hanem megpróbálunk a gyermekeknek egy olyan környezetet biztosítani, ahol jól érzik magukat. Itt nincsen se televízió, se mobiltelefon, se internet. Nem azt mondom, hogy nomád a tábor, mert minden felszerelés megvan ahhoz, hogy például tévét lehessen nézni, de úgy gondolom, hogy nyáron, júliusban sokkal jobb programokat tudunk összeállítani, mint a média" – hangsúlyozta az ezredes.

A táborra a püspökség honlapján megtalálható − illetve cikkünk alatt letölthető − formanyomtatvány kitöltésével, április 30-ig lehet jelentkezni, továbbá az érdeklődők itt bővebb információt is kaphatnak az idei táborozással kapcsolatban.

1595991316


Fotó: archív