Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét halálra ítélték Badíét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. április 13. 10:49

Újabb perben ítélték halálra a Muzulmán Testvériség egyiptomi iszlamista mozgalom vezetőjét és további tizenhárom magas rangú tagját Kairóban szombaton. A vezető, Mohamed Badíe ellen számos eljárás folyik, és már több perben szabtak ki rá halálbüntetést, amelyet végül életfogytig tartó szabadságvesztésre változtattak.

A betiltott szervezet vezetőit ezúttal káosz és erőszak szítása miatt ítélték el. Életfogytiglani büntetést róttak ki a per amerikai-egyiptomi állampolgárságú vádlottjára, Mohamed Szoltanra, akit hamis hírek terjesztésével és a testvériség támogatásával vádoltak. Szoltan apja a szervezet magas rangú tagjai között számon tartott és a szombati ítélethirdetéskor társaival együtt halálbüntetéssel sújtott Szaleh Szoltan.
Az ítélet ellen fellebbezni lehet a legfelső polgári bírósághoz, így a per akár még évekig elhúzódhat.

A mozgalom több ezer tagját és támogatóját börtönözték be azóta, hogy a hadsereg a tömegtüntetések hatására 2013 júliusában elmozdította a hatalomból a szervezethez kötődő Mohamed Murszi elnököt. A tömeges perek miatt a nemzetközi közösség részéről bírálatok érték az egyiptomi igazságszolgáltatást.
Badíét és 18 társág nemrég terroristának nyilvánította az egyiptomi főügyész. Hisám Barakát az észak-afrikai országban idén elfogadott terrorizmusellenes törvényre támaszkodva hozta meg döntését.