Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Út a katonazene világába

Szöveg: Tóth Andrea |  2015. május 10. 8:50

Igazi zenei csemegének lehettek fültanúi az érdeklődők az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Debrecen Helyőrségi Zenekara – kiegészülve a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekarral – és a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar hallgatóinak közös koncertjén.

1595993435

A két intézmény között évek óta kiváló a kapcsolat, a 2009-ben kötött együttműködési megállapodásnak köszönhetően a katonazenészek szakmai tudásukkal segítik a fúvószenekari-karnagy szakirányú mesterképzést. A helyőrségi zenekar és a kar hallgatói többször felléptek már egymás rendezvényein. Dohos László nyugállományú ezredes, Liszt-díjas főkarmester, a Magyar Honvédség korábbi főkarmestere, a kar oktatója örömmel fogadta a fúvószenekari hangverseny ötletét. Az évek óta tartó együttműködésnek ez a hangverseny egy újabb színfoltja.

1595993435

A főkarmester szerint – aki két művet is vezényelt az estén – ez a rendezvény is igazolja, hogy nagy az érdeklődés az igényes fúvószenekari koncertek iránt. „Nagy öröm számomra, hogy hallgatóink között sok olyan van, akik az országban működő katonazenekarokban találták meg számításukat és kezdték meg pályafutásukat" – hangsúlyozta Dohos László.

A hangverseny repertoárját a Zeneművészeti Kar és a katonazenészek közösen állították össze. Felcsendült – többek között – Bach 147. kantáta című alkotása, valamint a Toccata in D Minor művének könnyűzenei átirata, illetve Duke Ellington híressé vált szerzeménye a Caravan is hatalmas tapsot kapott.

1595993435

Bekker Gyula, a Zeneművészeti Kar oktatója is vezényelt az este folyamán. Kiváló kezdeményezésnek tartja a koncertet, mert a hallgatók így bepillantást nyerhetnek a zenekari élet világába, valamint fegyelmezettséget és példamutatást is tanulhatnak a katonáktól.
Természetesen karmesteri pálcát ragadott Kovács István őrnagy, a Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekar karmestere és Pál István százados, a Debrecen Helyőrségi Zenekar karmestere is. Kovács István őrnagy hosszú időn keresztül a Zeneművészeti Kar oktatójaként tevékenykedett, úgy véli, hogy egy ilyen koncertnek nevelőcélzata is van, hiszen a fiatalok a katonákra felnéznek, tiszteletet tanúsítanak feléjük. Elmondása szerint a próbák nagyon könnyen mentek, mindenki kellőképpen kitett magáért és partnerként kezelték egymást a zenészek.

1595993435

Pál István százados szerint egy-egy ilyen zenei eseménynek a legfontosabb célja a toborzás és a katonazene megszerettetése. A jövőbeni tervek között szerepel, hogy a helyőrségi zenekar és a Zeneművészeti Kar együtt évente kétszer ad majd koncertet, valamint hamarosan egy közös egyházi hangversennyel is megörvendeztetik a közönséget.

1595993436

Fotó: Szalka Miklós őrvezető

Címkékkatonazene