Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szent Borbála gyermekei – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. május 10. 7:43

Fennállásának 65. évfordulóját ünnepelte az 1950. április 15-én Miskolcon alapított MN 86. Kivonuló Légvédelmi Tüzérezred jogutódja, a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred. Az évforduló alkalmából a Zrínyi Kiadó Föld és ég között címmel megjelentetett könyvével köszöntötte a Magyar Honvédség jelenkori egyetlen légvédelmi rakéta-fegyvernemi szervezetét.

1595993434
A Magyar Honvédség légvédelmi tüzér- és rakétacsapatainak történetét feldolgozó, valamint az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred másfél évtizedét, illetve a jogelőd szervezeteket bemutató kötetet jelentetett meg a Zrínyi Kiadó. Kovács Ferenc–Könczöl Ferenc–Varga László: Föld és ég között című könyvének előszavát Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese írta. A kötetet a győri ezred egykori parancsnoka, Varga László dandártábornok mutatta be a fennállásának 65. évfordulóját ünneplő alakulat jubileumi állománygyűlésén.

Föld és ég között szerzői fontosnak tartották megjegyezni, hogy bár Győrről sem a múltban, sem a jelenben nem a „katonaváros" fogalom jut az emberek eszébe, a település a történelem során mégis szorosan összefonódott a katonasággal. Ennek egyik leglátványosabb példájaként a Frigyes-laktanya építését szokták emlegetni. Két évszázaddal ezelőtt ugyanis a város polgárai, a vármegye lakói sokat szenvedtek a katonai beszállásolások miatt. Győr elöljárói azonban megtalálták a megoldást: az adókból laktanyát kell építeni.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin május 15-én, pénteken megjelenő számában!)