Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hollywood háborúba megy (5. rész)

Szöveg: Snoj Péter |  2013. március 31. 16:53

Ötrészes sorozatunkban számos olyan történetet jártunk körbe, amelyek szereplőit később a filmvászon örökítette meg. Történeteiket gyakran használták fel karaktereik megformálásakor, hiszen mi sem lehetett volna számukra jobb forrás, mint saját emlékeik. A teljesség igényét nélkülöző felsorolás utolsó részéhez érve valóban kijelenthetjük, hogy Hollywood háborúba ment.

Ki ne ismerné a magyar származásáról is híres Tony Curtist? Ahogy cikksorozatunk korábbi részeinek szereplői, Curtis is kivette a maga részét a második világháborúból. A húszas éveit taposó suhanc 1943-ban jelentkezett az Egyesült Államok haditengerészetéhez. A csendes-óceáni hadszíntéren szolgált, a USS Proteus fedélzetén. Társaival az amerikai tengeralattjárók harcát segítették elő. Feladatuk a tengeralattjárók kiszolgálása, támogatása, feltöltése volt. E hajónak és legénységének adatott meg a lehetőség, hogy részt vegyen azon történelmi pillanaton, amikor is a japánok 1945. szeptember 2-án aláírták a békét kikiáltó, feltétel nélküli megadást a USS Missouri fedélzetén. Tony Curtis és a Proteus alig egy mérföldnyire horgonyzott a háború lezárását jelentő japán kapituláció aláírásának helyszínt adó csatahajótól.

1595951736


James Arness
sokkal közelebbről szagolt puskaport. Az Egyesült Államok hadseregének gyalogságánál szolgált, a 3. hadosztálynál. Többször, köztük egyszer súlyosan is megsebesült, amikor az olaszországi Anzio partjait rohamozta társaival 1944. január 22-én. Daliás magassága ekkor átok volt számára. Mivel a partra szállító csónakban ő volt a legmagasabb, rögtön legelölre, a lenyíló rámpa mögé állították, hogy amint kiugrik, a többiek felmérhessék a víz mélységét.

Az olasz csizmáért vívott harcban szerzett sebesüléseiért Bíborszív kitüntetésben részesült. A háború végét követően szerelt le, de sebei egész életében végigkísérték, nem hagyva háborús emlékeit feledni.

1595951737

Nem csak színészként vált naggyá Charles Durning. A 88 éves korában elhunyt filmcsillag nem csupán tevékeny filmes múltat tudhatott magáénak, de egy igazi moziba illő katonai pályafutást is. A kötelező szolgálattal került be a hadseregbe, ahol első csatáját a normandiai partraszállással kezdte. A mészárszékként elhíresült Omaha partszakaszon igyekezett előrébb jutni a tankakadályoktól szabdalt nyílt terepen, amit a német géppuskások és aknavetősök már rég precízen bemértek. Az Észak-Franciaország szabadságáért vívott harcokban egy német akna megsebesítette – számos testrészét repeszek borították. Hamar gyógyult, végül újra aktív szolgálatba állították, méghozzá 1944. december 5-én. Ahogy ő maga is fogalmazott, még éppen időben visszaérkezett a frontra, hogy le ne maradjon az ardenneki csatáról. Egységét a németek támadásakor elfogták. Durning el tudott szökni előlük, mielőtt az egész szakaszt kivégezték elfogóik. Hogy ez a híres malmedy mészárlás közepette történt-e vagy egy külön esemény volt, nem tudni.

A belga fronton mellsérülést szerzett, amellyel hazaszállították az államokba. Itt töltötte a háború utolsó hónapjait, gyógyulva. Kiemelkedő szolgálataiért nemcsak három Bíborszívet, de a Bronz- és Ezüstcsillagokat is kiérdemelte.

1595951737

A szabad fegyvertulajdonlás mellett való kardoskodásáról is híres Charlton Heston szintén szolgált a második világháború forgatagában. Egy B−25-ös bombázógépen volt rádiós és fedélzeti géppuskás. Két évet repült, majd a kormány nukleáris fegyverekről szóló kutatófilmjeinek volt a narrátora. Hat éven át tudhatta magáénak a legmagasabb biztonsági besorolást, amellyel csak igen kevesen rendelkeztek és rendelkeznek a mai napig is.

1595951737

James Stewart egyike volt Hollywood azon kevés filmcsillagainak, akik tábornoki rendfokozattal szereltek le a háború végén. Mivel még a háború előtt tanult már repülni, nem is volt kérdéses, hogy a légierő kötelékéhez csatlakozik. Még a II. világháború kitörése előtt, 1941 májusában jelentkezett és vált Hollywood első filmsztárjává, aki egyenruhát húzott. Még kiképzését töltötte Kaliforniában, amikor a japánok megtámadták Pearl Harbort, és az Egyesült Államok belépett a háborúba. Kollégájához, Clark Gable-höz hasonlóan természetesen őt is felhasználta a sereg különböző propagandafilmek gyártására, de ő sosem tévesztette szem elől a célt: bombázópilóta akart lenni.

Azzá is lett, amint ‘43 decemberében kirendelték első bevetésére. A németországi Kiel ellen intéztek támadást, ahol megannyi német tengeralattjáró állomásozott. Számtalan veszélyes bevetésen vett részt és szépen menetelt a ranglétrán is. Pályafutását a háború után folytatta és Koreában is repült, valamint megfigyelő repülőtevékenységet végzett Vietnam felett is. Végül 27 évnyi szolgálat után 1968-ban, dandártábornokként szerelt le.

1595951737

(Vége!)

Fotó: archív