Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Korának egyik legnagyobb hadvezére volt

Szöveg: Szűcs László |  2019. június 27. 11:05

Június 27-én ünnepeljük I. (Szent) László Árpád-házi magyar királyt, aki korának egyik legnagyobb hadvezére volt, s akit nem egészen 100 évvel halála után avattak szentté. László – mások mellett – a lövészkatonák védőszentje is.

Az 1077 és 1095 között uralkodó I. László volt az, aki helyreállította az ország külső és belső biztonságát, mégpedig úgy, hogy közben nemzetközi tekintélyre is szert tett. Őt kérték fel az első keresztes hadjárat vezetésére, ám annak indulása előtt meghalt.

Uralkodása során alapvető katonai értékeket testesített meg, mint például a bátorság erénye, a hazáért való áldozatvállalás, a lovagiasság, valamint a gyengékkel és nőkkel szembeni szolidaritás.

1599204491

Négy évtizedes belső viszály után lett Magyarország királya. Kiváló uralkodói képességével, vitézségével kivezette a magyarságot a belső viszályokból és megmentette a külső ellenség támadásaitól. Uralkodásának legismertebb története, amikor megmentett egy lányt az országba betörő kunoktól − ennek köszönhetően már életében legendává vált. Hadjárataiban mindig arra törekedett, hogy azt a felet támogassa, amelyben az igazságot látta. Az úz, kun és besenyő betörések tapasztalatai arra bírták rá, hogy a végeket megerősítse.

László kultusza a halála után gyorsan kifejlődött. Tulajdonképpen maga a nép avatta szentté, mielőtt ezt az egyház hivatalosan is megtehette volna. Sírját tömegesen keresték fel a gyógyulni vágyók és a peres felek is. A kultusz kibontakozásához a döntő lökést III. Béla király adta meg, aki 1192 júniusában pápai jóváhagyással szentté avatta I. Lászlót. Ennek nyomán a kialakuló magyar lovagi kultúra és életmód képviselői őt tekintették példaképüknek.

1599204492

Károly Róbert és I. Lajos hódoló tisztelettel adóztak a lovagkirály emlékének. Nagy Lajos aranyforintja hátoldalára László képét verette, s ez a XV. század végéig kötelező hagyomány maradt a királyi pénzeknél.

Szent László királyt nem véletlenül választották a magyar lövészkatonák védőszentjévé, hiszen a kor szellemének megfelelően lovagkirály is volt. Olyan uralkodót tisztelhetünk a személyében, aki sokat tett annak érdekében, hogy Szent István munkáját befejezve megszilárdítsa a Magyar Királyságot és államiságot. Egészen a második világháborúig katonák tízezrei mentek csatába a „Szent László, segíts!" felkiáltással.

A lövészkatonák mellett Szent László a polgárőrök, Erdély, valamint a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye védőszentje is.

1599204492

 Fotó: internet

Címkéklövész