Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Postagalamb őrizte a világháborús titkos kódot

Szöveg: honvedelem.hu / mult-kor.hu |  2012. november 9. 14:54

Brit hírszerzők már dolgoznak azon a kódolt üzeneten, amelyet egy második világháborús postagalamb lábához kötve találtak meg egy 17. századi ház kéményében harminc évvel ezelőtt. A hősként tisztelt madár posztumusz elismerésben részesülhet.

1595944263

A második világháború egyik hőseként tisztelt postagalamb csontjait Bletchingley-ben (Surrey megye), egy 17. században épült ház kéményében találták meg még 1982-ben, mikor a tulajdonos úgy döntött, helyreállítja otthona kandallóját. „Szépen sorban megtaláltam a madár maradványait. Először azt hittük, hogy egy versenygalambbal van dolgunk, mígnem egy kis piros tokra lettünk figyelmesek" – nyilatkozta a szerencsés megtaláló, David Martin az újságíróknak.

Hamarosan kiderült, hogy a henger egy cigarettapapír méretű titkos üzenetet tartalmaz. A papírdarabot három évtizede nem látták, de annyira érdekesnek találták, hogy a brit titkosszolgálat lehallgatóközpontjának (Government Communications Headquarters,GCHQ) kódfejtői végül úgy döntöttek, megfejtik a szöveget.

Szakértők találták egy a galamb lábára rögzített alumíniumgyűrűt is, amelyen a 40TW194 név (az első két szám az állat születési éve volt) olvasható. Szinte biztosra vehető, hogy a madarat 1944. június 6-án, a szövetségesek normandiai partraszállásakor indították útjára a nácik által megszállt Franciaország területéről.

Mivel a rádiók nem működtek, a szövetségesek postagalambok útján tájékoztatták az otthon maradt brit katonai vezetőket a 20. század fordulópontjának tartott hadművelete, a D-Day alakulásáról. A madarakat bombázókról dobták le az ellenséges vonalak mögé, ahol az ellenállók megtalálták majd egy titkos üzenettel továbbküldték őket.

1595944263

A galambok aktív szerepet játszottak a második világháborús harcokban; csak a brit Királyi Légierő 250 ezer madarat képzett ki a feladatra, 1943 és 1949 között közülük 32 kapta meg az állatoknak adható legmagasabb kitüntetést, a Dickin Medalt. Köztük is kiemelkedik “Mary of Exeter", aki miután “szolgálatteljesítés" közben megsérült, 22 öltéssel varrtak össze. De szintén ismert az amerikai “GI Joe"-t is, aki ezer életet mentett meg egyetlen üzenettel.

Hogy mi lett pontosan 40TW194 sorsa, máig ismeretlen. Rosszul tájékozódott, esetleg a több száz kilométetes úttól kifáradt, s egy ház tetején akart megpihenni, amikor a felcsapódó füst következtében beleszédült a kéménybe. A legvalószínűbb magyarázat szerint az állat éppen a brit kódfejtők főhadiszállásaként ismert, ma már múzeumként működő Bletchley Parkba tartott, amely alig 120 kilométerre van Martin házától.

Az üzenetet XO2-nek címezték, s délután háromnegyed ötkor adták fel; a cetli összesen 27, számokból és betűkből álló ötjegyű kódot tartalmaz. „Martin úr egy szigorúan titkos üzenetet talált. Kiállításunkban több mint harminc, galambok által kézbesített második világháborús üzenet található, de egyik sem kódokból áll" – magyarázta Colin Hill, a Bletchley Park Galambok a háborúban című kiállításának kurátora.