Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szolgálatteljesítés közben vesztették életüket

Szöveg: Szűcs László |  2017. február 18. 13:31

Tizenkilenc esztendővel ezelőtt, 1998. február 18-án egy közlekedési balesetben két magyar békefenntartó katona vesztette életét a Többnemzeti Erők és Megfigyelők Sínai-félszigeten állomásozó missziójában. A balesetben egy magyar rendőr is könnyebben megsérült.

1596027708

Súlyos közlekedési baleset történt tizenkilenc évvel ezelőtt, 1998. február 18-án a Sínai-félszigeten, a Többnemzeti Erők és Megfigyelők (Multinational Forces and Observers – MFO) misszióban. A Nuweiba település közelében bekövetkezett szerencsétlenségben két magyar békefenntartó, akkor 24 esztendős Molnár Lőrinc törzsőrmester – az MH 34. Bercsényi László Felderítő Zászlóalj csoportparancsnoka –, valamint a 23 éves Hídvégi Attila őrmester – az MH 88. Gyorsreagálású Zászlóalj rajparancsnoka – életét vesztette; az autóban ülő Majer János rendőr törzszászlós könnyebb sérülésekkel túlélte a balesetet.

Az esetet követő vizsgálat megállapította: a magyar békefenntartók az MFO-misszió déli táborából indultak útnak, hogy a Taba település közelében lévő ellenőrzési ponton átvegyék a szolgálatot társaiktól.
A szolgálati helyükre azonban már nem érkezhettek meg, mivel az egyik kanyarban gépjárművük kisodródott és felborult.

1596027709

A két fiatal katona tragédiája nem sokkal hazautazásuk előtt történt, mivel egy éves külszolgálatuk 1998 márciusában járt volna le.
A szolgálatteljesítés közben elhunyt magyar katonákról – akiket a Magyar Honvédség halottjának nyilvánítottak, s hadnaggyá léptettek elő – minden évben megemlékeznek, nemcsak Magyarországon, hanem a Sínai-félszigeten is.

Haláluk tizedik évfordulóján, 2008. február 18-án, az MFO-ban akkor szolgáló magyar kontingens szervezésében, a misszió déli táborában kopjafát és emléktáblát avattak.

1596027709
Az akkori Magyar Honvéd így írt a balesetről


Fotó: archív