Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

104 éves az önálló magyar katonai térképészet

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2023. február 2. 20:27

Ünnepi állománygyűlésen emlékezett meg az MH Geoinformációs Szolgálat a 104 éve alapított önálló magyar katonai térképészetről, február 2-án, csütörtökön. Az ünnepségen jelen volt Apáti Zoltán dandártábornok, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnokhelyettese, valamint dr. Koller József dandártábornok, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka.

23

„Az önálló magyar katonai térképészet hazánk egyik legrégebbi és legrangosabb szolgálati ága, mely a maga sajátos eszközeivel több mint egy évszázada áll, hol békében, hol viharos körülmények között Magyarország szuverenitása és békéje biztosításának szolgálatában” – hangzott el a honvédelmi miniszter köszöntő levelének felolvasásakor.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf úgy fogalmazott, hogy a térképészek biztosítják a katonáknak a biztos hátországot, hiszen a térképek nélkül nem tudnának sikeresek lenni a gyakorlatokon és éles helyzetekben sem.

„A jól képzett, szakmailag magas színvonalat képviselő szakemberek mellett a lelkes, megfeszített munka a szolgálatuk sikerének kulcsa”, szögezte le a honvédelmi tárca vezetője.

24

Lengyel Andrea zászlós ünnepi beszédében elmondta, hogy a katonai térképészek munkásságát 1919-től számítják, de már jóval korában, 1528-ban megjelent az első, magyar kézből származó nyomtatott térkép. Aztán a török hódoltság időszaka nem tette lehetővé, hogy térképek készüljenek. A hazánkat teljesen felölelő katonai térkép elkészítésére először Mária Terézia adott utasítást.

A térképészet 1920-ban került a Szilágyi Erzsébet fasoron található objektumba, majd 1921-ben intézetté alakult. Ekkor már a legmodernebb eljárásokkal, légi felvételeket felhasználva készítettek térképeket. A második világháború után az intézetben létrehozott és raktározott térképek elvesztek, több évtizedes munka végeredménye vált semmivé. A harctérről hazaérkezett térképész katonák ekkor azonnal elkezdték a megmaradt anyagok mentését. A térképek nyomtatása 1947-ben indult újra, majd 1950-ben nekiláttak a teljes országot ábrázoló, pontosított térkép elkészítésének.

Napjaink egyik legfontosabb feladata volt a digitális adatbázis véglegesítése, amely hosszútávon biztosítja majd a honvédség magasszintű térképészeti ellátását.

18

Apáti Zoltán dandártábornok úgy fogalmazott: a világban mindenhol rohamosan teret hódít magának a digitalizáció, de nem szabad megfeledkezni a hagyományos, papír alapú térképekről sem, hiszen a missziókban és gyakorlatokon sokszor a klasszikus térképekre kell hagyatkoznia a katonáknak.

A beszédeket követően Apáti Zoltán dandártábornok és Szalay László ezredes, az MH Geoinformációs Szolgálat szolgálatfőnöke elismeréseket adtak át az állomány részére.