Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

12 ezer eurónyi eszközzel segítettek a magyar katonák

Szöveg: Kátai Róbert szds. |  2010. június 15. 5:13

Az MH KFOR Kontingens CIMIC csoportja a nyár beköszöntével sem pihen. Egymást követik a projektek, amelyeket a felelősségi területük, Djakovica/Gjakovë járás vezetőivel közösen terveznek és valósítanak meg. Legutóbb egy jelentős átadásra került sor, amely a mezőgazdaságban dolgozók munkáját volt hivatott könnyebbé tenni.

A Djakovica/Gjakovë agrárgazdálkodási igazgatójával egyeztetett és a járás szakembereinek közreműködésével kivitelezett projekt keretében a területen mezőgazdasággal, azon belül is elsősorban állattartással foglalkozó gazdák jutottak hozzá olyan eszközökhöz és anyagokhoz, amelyek könnyebbé teszik számukra a mindennapi munkát.

Az átadás keretében, a farmerek nevében Ismet Isufi úr, a járási önkormányzat agrárgazdálkodási igazgatója vett át 30 darab fejőgépet, 30 darab kannát, 300 bála szénát és 150 zsák takarmányt a Djakovica/Gjakovë-i Mintagazdaságban és Tejfeldolgozó Üzemben. Az üzem elsősorban állattartással foglalkozik, de különböző képzéseik is vannak állattenyésztők részére, jelenleg mintegy 70 hallgatójuk van. Ezen felül élelmiszer-feldolgozást, elsősorban a tej feldolgozásának módjait és fázisait oktatják a diákjaik részére.

Az átadáson megjelent Cseklán István őrnagy, az MH KFOR Kontingens parancsnoka is, aki beszédében hangsúlyozta, hogy a mezőgazdaságnak, mint Koszovó egyik húzóágazatának a támogatása elengedhetetlen az ország fejlődése és a stabil gazdaság megteremtése érdekében.

Koszovóban az állattartásnak, azon belül is a szarvasmarha-tenyésztésnek vannak komoly hagyományai. Ausztriai mintára kis- és közepes gazdaságok folytatnak az alpesi országhoz hasonlóan családi gazdálkodást. Az előállított tejből elsősorban sajtot, túrót és más tejtermékeket készítenek. Az agrárium olyan ágazata az ország gazdaságának, amelyben rengeteg lehetőség és kitörési pont rejlik, általuk Koszovó felzárkózhat a többi európai ország mellé gazdasági fejlődésben.

Az átadott eszközök összértéke mintegy 12 ezer euró, ami a magyar kontingens CIMIC projektjei közül az egyik legjelentősebb. A mezőgazdaság Koszovóban elfoglalt előkelő helyét, illetve a projekt jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy arról a koszovói országos média is vezető hírként számolt be.

1595903149

Fotó: Bojtos Tibor