Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

139 bejelentés – 650 robbanótest

Szöveg: MH 1. Honvéd Tűzszerész és Folyamőr Ezred | Fotó: Fazekas Judit zászlós, Füzes Judith archív felvétele |  2023. június 10. 7:39

A tavasz utolsó hónapja is bővelkedett tűzszerész szakfeladatokban: összesen 139 rendőrségi bejelentés helyszínén dolgoztak az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Folyamőr Ezred katonái, ebből 31 esetben volt szükség az állampolgárok biztonsága érdekében soron kívüli intézkedésre. A májusban előkerült több mint 650 darab, közel 1600 kilogramm súlyú eszközt, több mint 200 kiló robbanóanyag segítségével semmisítették meg.

Csepel

A kiemelt esetek közé tartozott a csepeli Fácánhegyi útról érkezett bejelentés, amikor is a kiérkező tűzszerész járőrparancsnok megállapította, hogy az eszköz egy második világháborús eredetű, 100 kilogrammos szovjet légibomba, mégpedig éles gyújtószerkezettel. A tűzszerészek sikeresen eltávolították és a helyszínen megsemmisítették a légibomba gyújtószerkezetét, majd a hatástalanított bombatestet a Magyar Honvédség Központi gyűjtőhelyére elszállították. Gödöllőn ugyancsak második világháborús szovjet légibomba (25 kilogramm) került elő és a Heves megyei Vécs külterületén is számtalan második világháborús robbanóeszközre bukkantak. Utóbbi helyszín nem ismeretlen a tűzszerészek számára: amikor a szovjetek felszámolták az egykor a közelben álló lőszerraktárat, az ott tárolt eszközöket robbantógödrökbe helyezték és felrobbantották. Az akkor szétszóródott, fel nem robbant eszközök mentesítését a mai napig végzik a szakemberek. A most előkerült eszközök nagyrésze magyar gyártmányú romboló, repesz, páncéltörő vagy légvédelmi repeszgránát, de az előtalált eszközök közt ritkaságnak számító három darab német 10 centiméteres páncéltörő és három darab cseh gyártmányú 10 centiméteres repeszgránát is előkerült. A tűzszerész mentesítés során a rossz állapotban előkerült 36M Vécsey kézigránátot a helyszínen kellett megsemmisíteni. A szállítható állapotú eszközöket a katonák a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére elszállították.

Idén már közel 690 darab, robbanótesttel kapcsolatos rendőrségi bejelentés érkezett az alakulat tűzszerész ügyeletére, ebből 117 eset igényelt azonnali intézkedést. Összesen közel 3900 darab, jellemzően második világháborús eredetű katonai robbanótestet kezeltek a tűzszerészek, ezek össztömege meghaladta az 5550 kilogrammot.

A legtöbb bejelentés Fejér vármegyéből érkezett: összesen 114 alkalommal hívták a katonákat feltételezett robbanóeszközhöz, ebből 32 eset igényelt azonnali intézkedést.

_DSC0095k
Címkéktűzszerész