Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hősi halottaink emlékének megőrzése mindannyiunk kötelessége

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: a szerző felvételei |  2023. június 9. 19:10

A második világháborúban elesett hősökre emlékeztek június 9-én, Balatonszabadiban. A település két temetőjében előtalált 101 magyar és külföldi hősi halott emléke előtt immáron egy-egy emlékhely tiszteleg.

A mai Balatonszabadi térségébe 1945 januárjában ért el a front. A szovjet offenzíva csapatai február elejére el is foglalták a községet. De az itteni harcok ezzel nem zárultak le, hiszen az 1945. március 6-án megindult német hadművelet során ismét elkeseredett küzdelmek színtere lett a Balaton közeli település és környéke. A tíz napig tartó, ádáz összecsapásban a magyar királyi 25. gyaloghadosztály katonái vívtak reménytelen, de hősies harcot. Az elesett katonahősök emlékére Balatonszabadi önkormányzata és a Honvédelmi Minisztérium közös összefogással egy-egy emlékhelyet hozott létre a község két – a Vak Bottyán utcai és a Siómarosi sírkertek – temetőjében, amely emlékműveken az itt elesett magyar honvédek nevei olvashatók.

A Vak Bottyán utcai temetőben kezdődő avatással egybekötött megemlékezésen – amelyen mások mellett jelen volt Bozó Tibor altábornagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója és Witzmann Mihály, a térség országgyűlési képviselője is – Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes úgy fogalmazott, hogy „az emberiség egyik legrégebbi kultusza őseink, vagyis halottaink tisztelete. Mindenkit megillet, hogy méltó helyen kerüljön végső nyugalomra. Különösen igaz ez azokra, akik harcosként a csatatéren esnek el.” Hozzátette, hogy éppen ezért katonahőseink tisztelete a mai napig és mindörökké tovább él.

_SNJ0673

Beszédében felidézte, hogy a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság szakemberei 2021-22 nyarán végeztek azonosító feltárást a helyi temetőkben található tömegsíroknál. Munkájuk eredményeként a Vak Bottyán utcai sírkertben 87, a Siómarosi temetőben pedig 9 magyar, illetve 5 ismeretlen nemzetiségű hősi halott maradványait tárták fel és temették újra.

Vargha Tamás végezetül köszönetet mondott Balatonszabadi Község Önkormányzatának, hogy támogatta a feltárásokat, és vállalta a hősi halott katonák új sírhelyének megőrzését és gondozását. „Hiszen hősi halottaink emlékének megőrzése és ápolása, mindannyiunk kötelessége” – jelentette ki.

A frissen avatott emlékhelyeknél Takács Tamás ezredes, a Katolikus Tábori Lelkészi Kar vezetője és Oláh Emil ezredes, a HM Tábori Lelkészi Szolgálat Protestáns Tábori Püspökség kiemelt vezető tábori lelkésze mondtak imát a koszorúzásokat megelőzően.