Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az összetartozás elbeszélése

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2023. június 9. 16:24

Ünnepélyes eredményhirdetéssel zárult a „Talpra magyar, hí a haza!” elnevezésű honvédelmi ifjúsági vers- és novellaíró pályázat a Bálna honvédelmi élményközpontban június 9-én, pénteken. Az ünnepségen Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes méltatta a verssel és novellával pályázó kitüntetetteket.

LALA2219

„Idén ünnepeljük a Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulóját, a jeles alkalom ösztökélt minket arra, hogy egy honvédelmi ifjúsági vers- és novellaíró pályázatot hirdessünk meg. Nagy büszkeséggel elmondhatjuk: minden várakozásunkat felülmúlta a jelentkezők száma” – mondta Vargha Tamás a meghívott diákoknak, akik családtagjaik és felkészítő pedagógusaik kíséretében vettek részt az eseményen. Az államtitkár hozzátette: „a magyar nyelv, a magyar kultúra közösség- és identitásformáló erővel bír, ezzel összhangban a pályázati kiírás célja volt, hogy felhívjuk diákjaink figyelmét az összetartozásra, a haza és a hon védelmére, a hazafiasságra, a biztonság fontosságára. Továbbá szerettünk volna lehetőséget biztosítani diákjainknak, hogy megfogalmazzák gondolataikat: számukra, a 21. század tanulóinak mit jelent az otthon, a honvédség, a hősiesség, a haza, a magyar katona.”

Vargha Tamás szerint mindez azért bír kiemelt jelentőséggel, mert bár modern, a mai kor követelményeinek maradéktalanul megfelelő high-tech hadsereget épít Magyarország, a hazának továbbra is szüksége van elkötelezett, erőslelkű- és akaratú emberekre, valamint jól képzett és jól kiképzett katonákra is. „Az elmúlt százhetvenöt esztendő felidézése során kijelenthetjük, hogy katonamúltunkra és történelmünkre nem csak azért emlékezünk, mert ez erkölcsi kötelességünk, hanem azért is, mert elődeink történetei emlékeztetnek minket arra, hogy van mit veszítenünk, és van is mit megvédenünk” – tette hozzá.

LALA2337

Meskó Zsolt producer, író, rendező, az irodalmi pályázatot elbíráló háromtagú zsűri elnöke a pályázat szakmai értékelésében rámutatott: a Honvédelmi Minisztérium elsődlegesen az összetartozásra, a haza- és a hon védelmére, a hazafiságra igyekezett felhívni az általános- és nappali tagozaton tanuló középiskolás diákok figyelmét a pályázati lehetőségen keresztül. Meskó Zsolt ismertette: százegy pályamunka érkezett a zsűrihez, ebből nyolcvanegy lírai alkotás. „A beérkezett pályaművek kapcsán eszembe jutott, hogy a százegy már önmagában mesebeli szám. Bevallom őszintén: amikor elolvastam a verseket és novellákat, mindegyiknél egy kis meghatottság vett rajtam erőt. Fel is vetettem azt a javaslatot, hogy mi lenne, ha csak fődíjat adnánk át, kiadnánk százegy fődíjat. Végül ezt nem lehetett, de kérem, fogadjátok úgy a zsűri döntését, hogy ennek a pályázatnak tulajdonképpen százegy győztese van” – mondta a zsűrielnök. „Mindannyiunkban ott a költő” – összegezte zárásként a pályázat tapasztalatát Meskó Zsolt.

A „Talpra magyar, hí a haza!” honvédelmi ifjúsági vers- és novellaíró pályázat eredményhirdetésén végül tizenkilenc tanuló vehetett át különdíjat. A fődíjas diákszerzők mellett a szervezők díjazták a legaktívabb iskolát, a díjat a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium kapta, továbbá a legeredményesebben szereplő iskola díját – helikopteres honvédelmi élménynap, 30 fő részére – a Debreceni Kazinczy Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói nyerték el.

A pályázat eredményhirdetésén, amelynek Faragó Fanny tartalékos hadnagy, a Magyar Honvédség toborzókampányának egyik arca volt a háziasszonya, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Újoncok című táncos-zenés produkciója szórakoztatta a közönséget, akik a nyertes pályamunkákból is hallhattak részleteket. Az ünnepségen részt vett – mások mellett – Isaszegi János nyugállományú vezérőrnagy, a Zrínyi Kiadó vezetője, Chmelik Ernő alezredes, az MH Légierő Parancsnokság Kiképzési Főnökség kiemelt főtisztje, Kis Ákos, a HM Honvédelmi Nevelési Főosztály főosztályvezető-helyettese és Sipos Gábor, a Honvéd Kulturális Egyesület elnöke is.

Az eredményhirdetést követően a rendezvény valamennyi résztvevője megtekintette a „175 éves a Magyar Honvédség” című interaktív, high-tech kiállítást a fővárosi Bálnában.