Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új fejezet a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum életében

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Kormány Gábor |  2023. május 2. 15:57

Szokatlan, újszerű környezetben nyílt meg a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum kiállítása május 2-án, kedden, a fővárosi Bálnában. A „175 éves a Magyar Honvédség” elnevezésű tárlat megnyitóján Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter mérföldkőnek nevezte a kiállítás létrejöttét.

20230502_KG_balna_kiallitasmegnyito_004

Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint új útra lépett a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum azzal, hogy történetében először a megszokottól teljesen eltérő környezetben és vadonatúj megközelítéssel rendezett tárlatot a Bálnában. A 175 éves a Magyar Honvédség című kiállítás méltón mutatja be a honvédség múltját, jelenét és jövőjét is.

„Úgy döntöttünk, hogy idehozzuk a honvédség ügyét, hiszen ez az ügy, nem egy a laktanyáktól távoli, nehezen érthető tevékenység, hanem igenis a mindennapi életünk része, hiszen egy nyilvánvalóan elhúzódó háború szomszédságában élünk. A biztonsági környezetünk oly mértékben változott meg, hogy szükséges odafigyelnünk a Magyar Honvédség fejlődésére, jelenére és jövőjére. Szükséges, hogy az emberek, a fiatalok megismerjék a mai Magyar Honvédséget, más képet alakítsanak ki róla és arról, amit ez az intézmény immáron 175 éve végez” – jelentette ki a honvédelmi miniszter, leszögezve, hogy a Bálna erre igazán alkalmas helyszín.

20230502_KG_balna_kiallitasmegnyito_009

A tárlat tematikáját érintve a tárcavezető elmondta: nem csak 175 év múltját öleli fel, de a ma szolgáló katonák modern felszereléseit is láthatják az érdeklődők, egyúttal kitekintve a jövőre is. Végezetül hangsúlyozta: bízik benne, hogy az ingyenes, de regisztrációhoz kötött kiállítást minél többen látni fogják.

Dr. Töll László ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka köszöntőjében elismerte: nagy esemény a mai nap a múzeum életében. Mint fogalmazott: egy múzeumnak is élnie kell azokkal a modern technológiai lehetőségekkel, amik segíthetnek minden korosztály, kiemelten a fiatalok megszólításában.

20230502_KG_balna_kiallitasmegnyito_003

A kiállítást – amelynek megnyitóján jelen volt Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, illetve részt vettek a tárca és a Magyar Honvédség vezetői is - négy tárlat alkotja és az 1848-49-es forradalom és szabadságharc korától mutatja be a Magyar Honvédség fejlődését a mai napig. A tárlat május 9-étől tekinthető meg a Bálnában.

Kapcsolódó cikkek