Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Húsz éve a szövetség átalakulásának irányítója

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: a minisztérium felvételei |  2023. június 9. 15:09

Fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli a NATO Transzformációs Parancsnoksága az észak-amerikai Norfolkban. A jubileumi rendezvényen Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára képviselte hazánkat.

IMG-9050

A Transzformációs Parancsnokság (ACT) a korábbi Atlanti Parancsnokság helyett jött létre 2003-ban. A szintén akkor létrehozott Műveleti Parancsnoksággal (ACO) együtt alkotják a szövetség két legmagasabb, stratégiai szintű parancsnokságát. Az ACT küldetése a hadviselés – katonai struktúrák, erők, képességek, doktrínák – fejlesztése. Fontos kiemelni, hogy Magyarország adja a vezetőjét – jelenleg dr. Németh Gergely – annak az osztálynak, amely az ACT egyik leginkább látható produktumát, a Stratégiai Előretekintési Értékelést készíti. A magyar szerepvállalás szempontjából ugyancsak említést érdemel, hogy Porkoláb Imre dandártábornok az ACT képviselőjeként dolgozott a Pentagonban 2014 és 2018 között.

A szerdai rendezvényen fát ültettek és emléktáblát helyeztek el a jubileum alkalmából. Az ACT legfelsőbb parancsnoka, Philippe Lavigne tábornok arról beszélt: a Transzformációs Parancsnokság, mint a NATO észak-amerikai otthona, az elmúlt húsz évben a szövetség átalakulásának irányítója volt. A világ továbbra is folyamatos fenyegetésekkel néz szembe, változik a biztonsági környezet. A Transzformációs Parancsnokság azon dolgozik, hogy a szövetség meg tudja védeni tagországainak biztonságát és érdekeit.

IMG-9052

Gion Gábor államtitkár a Philippe Lavigne tábornokkal való találkozón hangsúlyozta: a NATO védelmi tervezési folyamatában az ACT-nek is óriási szerepe van, és munkájukat hazánk nagyra értékeli. Azt is mondta: Magyarország 2023-as költségvetésében a védelmi kiadások már elérik a 2014-es NATO iránymutatásnak megfelelően a GDP 2 százalékát. Fontos mindemellett, hogy a társadalom felismerje a haza védelmének fontosságát és minél több fiatalt megnyerjünk a honvédelem ügyének. Ennek pillére lehet a honvédelmi nevelés, továbbá az Önkéntes Tartalékos Rendszer folyamatos bővítése.

A találkozón elhangzott: a Transzformációs Parancsnokság hamarosan megújítja a Strategic Foresight Analysis-t, amely a jövő biztonsági környezetét vizsgálja és ajánlást tesz a katonai döntéshozók számára, hogy milyen képességeket szükséges fejleszteni a NATO-ban. Cél, hogy mindez ne csak a szövetségben, hanem a nemzetek szintjén is megvalósuljon.

A találkozó zárásaként Gion Gábor magyarországi látogatásra hívta Philippe Lavigne tábornokot.