Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

160 millió forintnyi zsolddal lépett meg a katonai parancsnok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. április 11. 7:20

Mintegy 160 millió forintnak megfelelő összegű zsolddal veszett nyoma egy szudáni katonai parancsnoknak. Az amúgy is nehezen haladó darfúri békeműveleteket nagyban megnehezítik a hasonló morálromboló cselekedetek.

A szudáni hadsereg katonai tisztje, Jamal Mahmud összesen 543 millió forintnak megfelelő zsoldot vett fel a hadseregtől. A pénzzel ki kellett volna fizetnie a Csáddal szomszédos Nyugat-Darfúr tartomány fővárosában, El-Geneina településen állomásozó kormánykatonák illetményét. Az összeg egy részét ki is fizette a tiszteknek és közkatonáknak a nekik szánt teljes pénzből, de egymillió dollárnak, vagyis 160 millió forintnak megfelelő pénzzel együtt nyoma veszett a parancsnoknak. Egy szudáni napilap egyébként – a csádi elnöki alakulat egyik meg nem nevetett tiszjétől származó információkra hivatkozva – tudni véli, hogy a kapitányt a hiányzó pénzzel együtt őrizetbe vették Csád területén.

A fekete népességből szervezett fegyveres ellenállók immáron 5 éve harcolnak az ország hadseregével, valamint a kormány által támogatott dzsandzsavid milícia tagjaival. Az erőszak következtében már legalább 300 ezer ember halt meg és jóval több mint egymillióan kényszerültek arra, hogy lakhelyeiket elhagyva a szomszédos országokban létesített menekülttáborokban tengődjenek.

Az ENSZ és az Afrikai Unió darfúri missziójának vezető diplomatái kedden azt nyilatkozták, hogy a Szudán nyugati részében a kormányerők és a fekete lázadók közti konfliktus megoldását a csádi és szudáni vezetés közt feszülő ellentétek rendkívüli módon nehezítik.

CímkékENSZmisszió