Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

1848/49 üzenete: szükség van a hazát védő fiatalokra

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Kertész László |  2023. március 14. 21:07

„A vér nélküli forradalmat ünnepeljük, amelyen a márciusi ifjak törekvései a szabadságra, az önrendelkezésre és a politikai egyenlőségre épülő alkotmányos Magyarország megteremtésére irányultak” – mondta dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Debrecenben, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumban, a március 15-ére emlékezve tartott ünnepi állománygyűlésen, március 14-én, kedden.

KKHKK március 15 megemlékezés KLAC5841

„Ezek a fiatalok nemcsak hittek egy új korszak megteremtésében, de maguk is próbálták alakítani jövőjüket és harcoltak érte. Nem féltek a változástól, hanem mindent megtettek azért, hogy hazájuk, Magyarország végre a szabadság és a békés fejlődés országa legyen” – mondta az ünnepi állománygyűlésen a helyettes államtitkár, hozzátéve: hazánk csak akkor lesz, ha a jövőben is lesznek olyan fiatalok, akik megvédik. A honvédelmi tárcának az a legfontosabb célja, hogy a békét és a hazát megőrizzék az emberek számára. Ez csak egy felkészült, haderejében és kiképzettségében is kiemelkedő, nemzeti haderő segítségével lehetséges.

KKHKK március 15 megemlékezés KLAC5828

Kovács István alezredes, a debreceni oktatási intézmény vezetője emlékeztetett arra, hogy a forradalom eredményei nem csak a március 15-én történteknek köszönhetőek, hanem az azt megelőző majdnem két évtizedes időszaknak, a reformkornak is. „A két időszakot nem lehet és nem is szabad elválasztani egymástól. Ez történelmünk egyetlen olyan forradalma, amely során vérontás nélkül tudták elérni a kitűzött célokat: békét, szabadságot, törvény előtti egyenlőséget és a sajtószabadságot” – fogalmazott az alezredes.

Az állománygyűlésen dr. Czermann János és Kovács István alezredes elismeréseket adtak át, majd a rendezvény a 10.B osztály előadásával zárult.