Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Győztes csata hőseire emlékeztek Bodrogkisfaludon

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Kertész László |  2023. március 14. 21:27

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából tartottak ünnepi megemlékezést a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Bodrogkisfaludon március 14-én, kedden. Az ünnepségen – mások mellett – jelen volt Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, valamint dr. Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője.

Koncz Zsófia rendezvénye KLAC5961

1849. január 2-án a magyar haditanács úgy határozott, hogy elsődleges cél a Tisza vonalának védelme, annak megtartása. A felső-tiszai hadtest parancsnokának a 28 éves táborkari ezredest, Klapka Györgyöt nevezték ki. Irányításával sikerült megakadályozni azt, hogy a császári erők átkeljenek a Tiszán és Debrecent veszélyeztessék.

„175 évvel ezelőtt a nemzet, a haza szent fogalmai egységbe kovácsolták az ország népét. Bátrak voltak, mert legyőzték félelmeiket, meghunyászkodás helyett a cselekvést választották. Egyéni érdekek helyett az összetartozás, az egység erejében bíztak. Minden emlékezés akkor épít minket, ha jól emlékezünk. És akkor emlékezünk jól, ha tanulunk a múlt erényeiből és hibáiból is. És beépítjük azokat önmagunkba, amikor a jövőt építjük” – fogalmazott ünnepi beszédében Vargha Tamás.

A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta: ma egy új honvédséget építenek, ami felkészült az ország védelmére. Természetesen, hazánk a békére törekszik, de ahhoz egy erős, eszközeiben modern és hatékony hadseregre van szükség. Az ütőképességhez viszont nélkülözhetetlenek a jól kiképzett, hazájukat szerető és szolgáló katonák.

Koncz Zsófia rendezvénye KLAC5931

A megemlékezésen Koncz Zsófia kiemelte, hogy 1848-ban egész Európában változások voltak, de a magyar társadalom a haza érdekében egységessé tudott válni. A megemlékezés helyszínének közelében, Tarcalon és Bodrogkeresztúron 1849 januárjában olyan csata zajlott, amelyben a magyar csapatok a nagy túlerő ellenére győzedelmeskedtek.

Az ünnepség végén a jelenlévők a bodrogkisfaludi 1848/49-es emlékmű megkoszorúzásával emlékeztek a szabadságharc hőseire.