Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

1915. november 1.

2015. november 1. 12:04

Mindenszentek napja. A 8. bataillon a hozzájuk beosztott tisztekkel együtt a temetőbe megy, a többieknél senki sem próbálta ezt a orosznál kieszközölni, s így nem mehetünk. Ilyenkor nincs parancsnok, egyébként azonban megragadnak a törzstiszt urak minden alkalmat, hogy kipróbálják, van e még fegyelem, engedelmeskednek e nyakló nélkül a bakák és természetesnek találják e, hogy rangsor szerinti sorrendben fordulnak fel éhségtől vagy tífusztól. Hát bizony nem úgy van, mint régen volt. És okosabban tennék, ha nem feszegetnék ezeket a kérdéseket. Ha az ember döglődik, nincs már kedve parancsszóra mindenféle absurdumokat végrehajtani, ha mégúgy fenyegetik is. Más a helyzet, mint odahaza. Csak parancsolni tudni, és ezt is a legtöbbször az önzés szent nevében, ellenben ezért semmit sem nyújtani, még enni adni sem tudni könnyű tudomány. Némely tiszt úr pl. abban a hitben van, hogy ha nem akad pucerja, akárkit egyszerűen kivezényelhet maga mellé, akár a harctéren. Ezt a felfogást persze egyetlen baka sem osztja, amit a fegyelem hiányának neveznek. Nekem pl. őrülten kellene tisztelegnem Götz zászlós úrnak, aki talán már hadnagy is. Nem rúgják ki maguk közül, mikor egész csomó tanú tudja, hogy bitorolja a rangját…

A darázsfalviak után most kezdenek felkeresni a tágabb értelemben vett földiek, p. ma egy büdöskúti ember látogat meg. A kórházból nemrég jött ki, tífuszban feküdt, ½ rubelt adok neki. Lapunkat már 80 példányban készítjük. Olyan apparátussal másolunk, hogy igen vigyáznunk kell, hogy feltűnést ne keltsünk. 1,33 rubel fejenként a heti jutalékunk. Hát nem sok, ezét nem érdemes reszkírozni, de annyian jutnak a másolás által napi fehér kenyerükhöz, hogy már ezért is folytatnunk kell a munkát. No meg egy kicsit jót is tesz gyakorolni azt, ami tilos, mert ez bizsergeti az idegeket, ami határozottan egészséges dolog a fogságban.

Az angol csapatok Gallipolinál ismét kudarcot vallhattak, mert a parancsnokot leváltották. Az újonnan jöttekből századunkhoz is osztottak be állítólag 4 önkéntest is, akik azonban eddig nem mutatkoztak.