Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

1916. március 7-11.

2016. március 7. 14:58

Nem írok többé naponta a naplómba. A szibériai tél egyhangúsága, a hó alatti élet úgysem sok feljegyzésre érdemes dolgot nyújtanak, s minél többször veszem elő a füzetet, annál többet kockáztatok. Tintával írok tovább, nem éppen azért, mert ez tilos, hanem mert attól tartok, a tintaceruzával tett feljegyzések elmosódnak. Bizony nem számítottam arra, hogy pár hetesnek gondolt naplóm az esztendős évfordulón is túlhalad…

A tavasz lehelete már ide is elhat, pedig Szibériában ez a hónap még a java télnek számít, a déli órákban olyan ereje van a napnak, hogy a barakkok déli oldalán olvad a hó a tetőkön s előbukkannak a pirosra pingált bádoglemezek, s a rönkfalak tövében pocsolyák képződnek, vékony vízerecskék bújnak a hótakaró alá és emésztik azt. De csak 1-2 óráig, vagy addig sem: ha a nap el talál bújni, rögtön jéggé fagy minden, és messze fut a tavasz, csak incselkedni jött ide, egy kis biztatást önteni a szíveinkbe, jelezni, hogy már itt van valahol a Góbi közepén, csak várjuk ki türelemmel. Éjjel azonban csonttá fagy minden, s reggelre a tavasznak nyoma sincs. De a hó lassan, lassan fogy, a kétméteres hóhegyek törpülnek a barakkok közt, és a járt ösvényeken a bakancsok kemény toppantása alatt eltűnik a fehérség, s a rég nem látott föld sötét háta előbukkan.

A muszkák nyilván a közeledő tavaszt, a márciust tartják oly veszedelmesnek, hogy agyontömik a tábort őrökkel, s még mindig kutatnak. Klein Sanyiéknál is felforgattak mindent, s találtak is egy pár deci szeszt, amit irgalmatlanul elkoboztak. Gyanakodunk, nem erre vadásznak-e, mindenesetre nagyon növelik a kutatási dühöt a szeszleletek. Az ezüstpénz sem éppen rossz zsákmány, s meg vagyok győződve, hogy praporcsikunk tanult az én esetemből, és most már bankóval a zsebében jár kutatni, hogy azonnal válthasson, ha kell.

Glass doktornál is kutattak. A tiszteknél pedig olyan szigorúan veszik dolgukat, hogy a kútra is szuronyos őrök kísérik a csöbrös bakákat. Hírlik, hogy Berezovkát teljesen kiürítik, a földmívesek földmunkára mennek, a többiekről mindenféle vegyes hírek keringenek.