Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

1917. március 23.

2017. március 23. 14:34

(orosz naptár szerint március 10.) A forradalom áldozatainak ünnepe. Az itteni helyőrség egy része piros lobogók alatt átvonul Udinskba, ahol nagy ünnepséget rendeztek. Ma megint több visszatérő száműzött utazott át az állomáson. Ismét Stocki mondja az üdvözlőbeszédet. A vonat beérkezése előtt az arra ólálkodó plennik is a sínekig tolakodtak, Stocki el akarja őket a poszttal kergettetni, de ez nyugodtan azt a különvéleményét jelenti be, hogy a plennik ottléte helyes.

Egy igen kellemetlen hírt hallunk ma, azt ti., hogy az új kormány, demokrata lévén, a teljes egyenlőség álláspontjára helyezkedett, s ezért kivétel nélkül minden foglyot munkára küld. Bennünket is, tisztjeinket is. Nesze nekünk! Régi mondás, hogy „Selten kommt was besseres". Ettől a bandától vártuk mi helyzetünk jobbra fordulását, szabadságot és egyéb jókat. Az oroszt tisztektől is állítólag már elvonták a tisztiszolgákat, a generálisnak is magának kell a csizmáját kipucolni. Hát, ha ez a demokrácia legnagyobb vívmánya, akkor nagy jövőt lehet neki jósolni. Valószínűleg a harctéren sem szabad a generálisnak lóra ülni, mert a többiek is gyalog járnak, és magának kell csizmát pucolni, csak azután ülhet le a térképek mellé a hadakat igazgatni. Félő, hogy ez a csizmapucolási idő behozhatatlan előnyt fog biztosítani a németeknek, véleményezném szerényen. Bár már látnám!

Végre lefülelik ma a postánkon egy altisztünket, akiről kiderül, hogy régóta rendszeresen lopkodja a hazai csomagokat, s azokat orgazdáknál értékesítette. Ez utóbbiak a C. K.-nál (Stretelnja Komissia), azaz, „műszaki bizottság" nevű külön vezényelt munkáscsapat barakkjában vannak. Itt jobbára kubikosokat, kőműveseket, ácsokat és más iparosokat gyűjtött össze az orosz, akik jobb koszton élnek és némi fizetést is kapnak, a muszka bennük jó munkaerőket nyert. Ezek a derék emberek jobbára a szociáldemokrácia katonái, s nem ismerik a tréfát, ha arról van szó, hogy őket valaki lopkodja. El is látják irgalmatlanul az orrgazdák baját, kék-zöldre verték és állandóan köpdösték őket, ahol csak találkoztak velük, úgyhogy az egyik szerencsétlen szégyenében és kétségbeesésében felkötötte magát, meg is halt. A tolvaj maga börtönbe került, s úgy mondják, hadbíróság elé kerül. A mai világban nem lenne kellemes a bőrében lenni.

A tavaszi napok mindenkit kicsalnak a szabadba, és a sportolás oly erővel indul meg, hogy a barakkok közti hatalmas térség csaknem szűknek bizonyul. Football, füles labda, métázás, a németek ököllabdajátéka (football-labdával), súlydobás hatalmas kövekkel folyik több-kevesebb résztvevővel. Jólesik az izmokat kissé mozgásba hozni, de sokra nem telik az elnyűtt plenniszervezettől, így eleinte. Jómagamnak külön pechje egy szemgyulladás, talán a tél folyamán elszokott a napfénytől szemem, más okát nem tudom adni, s ez visszatart a sportolástól is egy időre. Gyanakszom ugyan a karbolozásra is, mert mintha ennek hatása lenne.