Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

2023 a digitális transzformáció éve lesz

Szöveg: MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság | Fotó: a katonai szervezet felvételei |  2022. december 15. 10:20

December 7-8-án a NATO Szövetséges Hadviselésfejlesztési Konferencián (NATO Allied Warfare Development Conference, AWDC) vett részt az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság (MH HTP) delegációja.

ACT konferencia (4)

Philippe Lavigne vezérezredes, a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság parancsnoka (Supreme Allied Commander Transformation, SACT) a kétnapos konferencia megnyitó beszédében kiemelte, hogy a NATO-nak fel kell készülnie a jövő háborúira, amelyeket egy sokkal komplexebb környezetben fognak megvívni. A 2023. évet a digitális transzformáció évének nevezte, mivel a kihívások sikeres leküzdéséhez, illetve egy multi-domain műveletek végrehajtására képes szövetség kialakításához elengedhetetlen a digitális gerinc kiépítése. Chris Badia vezérezredes, a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság parancsnokhelyettese előadásában ismertette a NATO védelmi tervezési folyamatát, illetve annak kapcsolatát a NATO új stratégiai szintű koncepcióihoz.

ACT konferencia (6)

A résztvevőknek lehetősége nyílt kisebb munkacsoportokban megvitatni a tanácskozás négy központi témáját, melyek az orosz-ukrán konfliktus hosszú távú trendjei, a kognitív hadviselés, interoperabilitási kihívások a NATO-ban, illetve innováció a NATO ACT-ben voltak.

A konferencia kiemelt lehetőséget biztosított a résztvevőknek arra, hogy mélységében betekintsenek a NATO ACT munkájába, kötetlenül megvitathassák a szövetség katonai erejének jövőbeni fejlesztési irányait, illetve az MH HTP delegációjának arra, hogy új két- és többoldalú szakmai kapcsolatokat alakítsanak ki és az Magyar Honvédség képességfejlesztése számára releváns tapasztalatokat gyűjthessenek.

Kapcsolódó cikkek