Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

22 új Chinook-kal bővülne a brit helikopterflotta

Szöveg: JETfly |  2009. december 18. 10:28

A brit védelmi minisztérium 22 db új Chinook szállítóhelikopterrel próbálja megerősíteni meglévő helikopterflottáját – jelentette be a brit védelmi miniszter a minap. Tervek szerint az első tíz új forgószárnyas 2012-re gördülhet le a gyártósorról, 2013-ra pedig már hadrendbe is állhatnának Afganisztánban, megerősítvén az ott szolgálatot teljesítő erőket.

A már meglévő Chinook szállítóhelikopter flotta, így 48 darabról 70 db forgószárnyasra terebélyesedne ki. Ez a bejelentés annak az új Future Helicopter Strategy programnak a része, amely 40%-kal lesz képes emelni a brit helikopterek szállítóképességeit, akár szélsőséges viszonyok között is. A brit királyi légierő úgy tervezi, hogy a Chinook helikopterek azokkal a Merlin forgószárnyasokkal fognak szolgálatot teljesíteni, amelyek a múlt hónapban érkeztek meg Afganisztánba. Az új stratégia szerint hamarabb tervezik a korosodó Sea King helikopterek hadrendből való kivonását, amelyek jelenleg is a haditengerészetnél és a légierőnél teljesítenek szolgálatot. A jövőre nézve a haditengerészet a Merlin és az új Wildcat flotta kombinációjára építené fel ütőképességét. A brit szárazföldi erők szintén üzemeltik a Wildcat helikoptereket a hatalmas sikereket elért Apache forgószárnyasak mellett.

Tervek szerint a Puma helikoptereket 2022-től vonnák ki a hadrendből, és így a brit haderő helikopter flottájának magja négy típuson alapulna, ezek: a Chinook, az Apache, a Wildcat és a Merlin helikopterek, amelyekből közel 65-75 forgószárnyassal rendelkeznek típusonként.

A brit helikopterek szállítóképessége az elmúlt három évben megkétszereződött Afganisztánban, ellátván az ott szolgálatot teljesítő erőket.

A brit haderő olyan lényeges folyamatokon ment keresztül az elmúlt időkben, amelyek lényegesen növelték a helikoptereik szállítóképességeit, ezek a következők:

– a Lynx helikopterek hajtóműveinek fejlesztése

– az első Merlin helikopterek kitelepítése Afganisztánba

– a meglévő Chinook flotta 408 millió font értékű fejlesztése, amely új hajtóműveket és részben digitalizált pilótafülkét tartalmaz

– a Puma flotta 300 millió fontos fejlesztése, amely magában foglalja a helikopterek üzemidejének meghosszabbítását legalább 2022-ig és

– a nyolc átalakított Chinook Mk3 helikopter első példányának rendszerbe állítása.

Ez egy 6 milliárd fontos befektetési program része az elkövetkező évtizedre.