Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

2500 fős amerikai erősítés mehet Észak-Afganisztánba

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 20. 13:11

Az amerikai hadvezetés azt tervezi, hogy 2500 katonát küld erősítésként Afganisztán északi részébe, a tálibok elleni küzdelem fokozására – közölte pénteken egy amerikai katonai illetékes. Afganisztán északi része hosszú ideig viszonylag nyugodt körzetnek számított, de a nemzetközi erők ellen küzdő tálibok az utóbbi hónapokban itt is fokozták akcióikat.

A név nélkül nyilatkozó amerikai illetékes szerint ezeket a csapatokat a harcok központjának számító déli országrész helyett küldik majd északra. Az északi körzetet alapvetően a német egységek felügyelik. Bruno Kasdorf tábornok, az afganisztáni nemzetközi erők (ISAF) legmagasabb rangú német parancsnoka a héten bejelentette: az ISAF tálibellenes hadműveletre készül a következő hónapokban az északi Kunduz tartományban, nagyrészt német katonák részvételével.

“Idén Kunduz tartományra fogunk koncentrálni, s reméljük, hogy végre jelentősen javítani tudunk a helyzeten" – mondta Kasdorf Kabulban, és hozzátette: a tervezett kunduzi művelet nem lesz olyan nagy kiterjedésű, mint a déli Hilmend tartományban kezdett “Mustarak" (Együtt) fedőnevű offenzíva, de ahhoz hasonló, afgán irányítású akcióban gondolkodnak.

Németország 4300 katonát állomásoztat Afganisztánban, s ezzel az ISAF harmadik legnagyobb kontingensét adja az Egyesült Államok és Nagy-Britannia után.

CímkékAfganisztán