Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

26 kilométer gyakorlóöltözetben

Szöveg: Kátai Róbert szds. |  2010. május 12. 6:20

A KFOR erők kötelékében szolgáló dán kontingens évente két alkalommal rendez menetgyakorlatot, amelyre katonák jelentkezhetnek a KFOR állományából. A megmérettetésen nincsenek helyezések, aki végigmegy, nyer. Az MH KFOR Kontingens állományából 12 fő vágott neki a 26 kilométer hosszú távnak.

A dán kontingens parancsnoka március végén adta ki a pályázatot az úgynevezett „Dancon March"-ra, ami egy 26 kilométeres menetgyakorlat. Az immáron tradicionális menetgyakorlatra korlátozás nélkül jelentkezhettek a KFOR kötelékében szolgáló katonák.
Az MH KFOR Kontingens állományából 12 fő, míg az egyéni beosztású magyar katonák közül 8 fő érezte úgy, hogy megméretteti magát a nemzetközi mezőnyben.

A szabályok egyszerűek voltak, gyakorló öltözetben, fegyverrel és 10 kilogrammos felszereléssel kellett teljesíteni a távot. A kijelölt út vegyesen haladt aszfalton és terepen. Szilárd burkolatú úton 15 kilométert kellett megtenniük a versenyzőknek, míg a maradék 11 kilométert különböző terepviszonyok között a természetben küzdötték le.
Bár helyezéseket nem osztottak, a menetgyakorlat alapötlete szerint mindenki győztes, aki végigmegy azon, a magyar indulók helytállása kiemelkedő volt.

A legjobb időt közülük Kakulya Tamás főtörzsőrmester és Szabó Zoltán főtörzsőrmester érte el, akik közösen, egymást segítve értek célba alig több mint 3 óra alatt.

Fotó: Jely Gusztáv szds.