Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A feszültség ellenére is bíznak a sikerben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 12. 6:32

Az észak-afganisztáni helyzetről, illetve a térséggel kapcsolatos új stratégiáról egyeztettek a NATO vezette nemzetközi biztonsági erő északi katonai parancsnokságához tartozó 16 állam védelmi miniszterei kedden Berlinben. Magyarországot Szekeres Imre miniszter mellett Tömböl László mk. vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke képviselte.

Szekeres Imre az MTI-nek elmondta, hogy kötetlen és informális eszmecserét folytattak, amelyen ezúttal először vett részt az ország északi régió hadműveleteiben, illetve fejlesztési programjaiban egyre aktívabb szerepet vállaló Egyesült Államok. A tanácskozás házigazdája Németország védelmi minisztere, Karl-Theodor zu Guttenberg volt.

Szekeres Imre emlékeztetett arra, hogy az új stratégiát 2009-ben hirdették meg a szövetséges erők. Az elmúlt egy évben intenzívebbé váltak a hadműveletek a térségben, de ezzel egy időben a politikai és fejlesztési programok is. Az északi régióban – ahol korábban kevesebb volt katonai konfliktus – új helyzet alakult ki. Ugyanakkor a résztvevők úgy ítélték meg: a feszültség növekedése ellenére minden jel arra mutat, hogy a nemzetközi biztonsági erő sikerrel teljesítheti majd feladatát, azaz sikerül felszámolni az ellenállási gócokat, és sikerül új minőségű kapcsolatokat kialakítani a lakossággal.

A NATO-szövetségesek alapvető fontosságúnak tekintik, hogy az afganisztáni kormány és a helyi hatóságok vegyék át a kormányzati és helyhatósági feladatokat. Ezen a téren még nem megfelelő az előrelépés, ehhez az afgán hatóságoknak még több támogatásra, illetve ösztönzésre van szüksége – mondta el a magyar miniszter. Szekeres Imre utalt arra, hogy megváltoztak a nemzetközi biztonsági erő feladatai. A hangsúly a jövőben mindenekelőtt a kiképzésen, illetve a felkészítésen lesz. Ez szükséges ahhoz, hogy az afgán hadsereg és a rendőrség el tudja látni saját feladatait. Magyarország is elsősorban ennek elősegítésében kíván részt venni – szögezte le a miniszter, hozzátéve: ennek érdekében szükségessé válhat a tartományi újjáépítési központok átalakítása oly módon, hogy azok minél inkább a civil, illetve a fejlesztési programokra összpontosító központokká váljanak.

A konferencián Szekeres Imre felvetette a stratégiai kommunikáció fontosságát, utalva arra, hogy ilyen kommunikációra nemcsak az afgán társadalommal, hanem az adott ország társadalmával is szükség van. Annak megértetését nevezte elsődlegesnek, hogy az Afganisztánban vállalt szerep nem csupán az ázsiai ország biztonsága, hanem a nemzetközi stabilitás érdekében is fontos. Szekeres Imre elmondta: a tanácskozáson megállapodtak abban, hogy a jövőben még intenzívebb erőfeszítéseket tesznek az említett célkitűzések megvalósítására. Ebben minden ország számára feladatot jelent, így a következő magyar kormánytól is azt várják, hogy aktívan és kezdeményezően lépjen fel. A miniszter elmondta: Karl-Theodor zu Guttenberg német védelmi miniszternemzetközi tekintélyt szerzett az együttműködésben.