Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hadsereg idegrendszere

Szöveg: Dr. Láda Mónika |  2010. május 12. 6:13

Áprilisban 283 fő kezdte meg közel három hónapos Kosovo Force (KFOR) felkészülését Hódmezővásárhelyen, a MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál. Az általános egyéni ismeretek elsajátítása után május már a szakfelkészítések hónapja a Koszovóba készülő MH KFOR-3. Kontingens állománya számára.

A múlt héten több szakág is elkezdte a tervezett beosztásához szükséges speciális felkészülését, többek között a híradó és logisztikai beosztásba készülő katonák is. „A hadsereg idegrendszere a híradás" – ez lehetne a mottója annak a két hétnek, amelyben a híradó állományának összevont kiképzésére került sor.

Kiemelt fontossággal bír ez a két hét a híradó katonák felkészülésében, hiszen műveleti területen a munkájukat magas fokú szakmaiság és begyakorlottság kell, hogy jellemezze. A híradó állomány feladata a kontingens műveleti feladatainak híradó biztosítása mellett, szigorú követelményeknek megfelelő, magas technikai színvonalú összeköttetés folyamatos fenntartása Magyarország felé. A nagy távolság miatt ez csak műholdon keresztül biztosítható. Természetesen a kornak megfelelően nem elegendő a telefonos kapcsolat létrehozása, hanem lehetőséget kell teremteni az elektronikus levelezéshez, és az internetre történő kapcsolódáshoz is. A MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred kijelölt szakállománya magas szinten oktatta és gyakoroltatta azokat a fogásokat, amelyekkel biztosítani lehet a műholdas kapcsolatot létrehozását és fenntartását. Elsajátították a kézi műholdas telefonok használatát, a konténerben telepített digitális híradó központ alapszintű programozását, a parabola antenna telepítését, az összeköttetés létrehozásának alapjait a műholddal. Természetesen a kiképzésnek még koránt sincs vége, hiszen a megszerzett ismeretek egy részét a felkészülő kontingens minden katonájának el kell sajátítani.

1595901652
 

A híradós felkészítéssel párhuzamosan 31 fő logisztikai beosztásba tervezett katona Kaposváron, a MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezrednél készült a koszovói misszióra. Az előadások átfogó tájékoztatást nyújtottak mindenről, ami az anyaggazdálkodás és nyilvántartás körébe tartozik, így az egyes szakágakba tartozó anyagokról, nyilvántartásáról, a leltárról, annak végrehajtásáról, a selejtezésről vagy az utánpótlás rendjéről.

A Koszovóba készülő katonák legjobb tudásuk szerint elsajátították az oktatott anyagot, és köszönetet mondanak a fenti két alakulat kijelölt oktatóinak, akik hozzájárultak az állomány hatékony felkészítéséhez.

A héten tovább folytatódnak a szakfelkészítések. A dóci lőtéren a lövész beosztásba tervezett katonák lőgyakorlatot hajtanak végre, míg a sándorfalvi gyakorlótér vezetési pályája a gép- és harcjármű beosztásba tervezett állomány vezetési gyakorlatának ad helyet.