Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

30 éves a HONSZ

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Kertész László |  2021. november 10. 14:39

Újraalakításának harmincadik évfordulóját ünnepelték a Hadirokkantak, Hadiözvegyek és Hadiárvák Országos Nemzeti Szövetségének (HONSZ) jubileumi napján, november 10-én, szerdán, Budapesten. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem dísztermében tartott rendezvényen jelen volt Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára is.

Hadirokkantak Hadiözvegyek és Hadiárvák Országos Napja KLAC5856

Bár tavaly töltötte be fennállásának harmincadik évfordulóját a Hadirokkantak, Hadiözvegyek és Hadiárvák Országos Nemzeti Szövetsége, a koronavírus-világjárvány miatt csak idén, a 31. évfordulón ünnepelhették meg a szervezet működését. Ipacs József nyugállományú ezredes, a szövetség elnöke felidézte, hogy az eredetileg 1927-ben létrehozott érdekképviseletet 1990. április 27-én hozták újra létre, ettől a dátumtól számítják a HONSZ működését. Hangsúlyozta: a szövetség elhivatottsága sosem a szánalmon, megszánáson, hanem a megbecsülésen és a segíteni akaráson alapult. Elmondta azt is, hogy a hadirokkantak, hadiözvegyek és hadiárvák országos napját azért időzítették november 20-ra, mert Kossuth Lajos e napon jelentette ki, hogy a hadirokkantakról erkölcsi kötelesség megemlékezni.

Hadirokkantak Hadiözvegyek és Hadiárvák Országos Napja KLAC5862

Szabó István honvédelmi államtitkár amellett, hogy köszöntötte a jubileumot ünneplő szövetség tagjait, elmondta: a szervezet azzal a céllal jött létre, hogy segítő kezet nyújtson azoknak, akik egészségüket áldozták a haza védelmében; azok párjainak, gyerekeinek, akik életüket áldozták, akiknek a soha meg nem szűnő hiányérzettel és anyagi következményeivel kell együtt élni.

„Kötelesség, tisztelet, emlékezet és anyagi segítség. E szavak, melyek mentén az önök tevékenysége és az a kitartás, összefogás és szolidaritás, amely a mai napig élteti a Hadirokkantak, Hadiözvegyek és Hadiárvák Országos Nemzeti Szövetségét példaértékű” – mondta, hozzátéve, hogy ma Magyarországon a magyar állampolgárok békében élhetnek, amely felbecsülhetetlen érték és amit őseink véráldozata vívott ki. „Hazánk napjainkban a legbiztonságosabb országok egyike, amely egykori és mai katonáinknak is köszönhető. Minden nemzet, minden közösség kellő tisztelettel kell, hogy törődjék a háború kárvallottjaival. Nem lehetünk közönyösek és nem feledhetünk. Az önök szervezete folyamatosan ezen munkálkodik, közösségépítő, szervező, egymásra odafigyelő tevékenységük figyelemre méltó” – fogalmazott a honvédelmi államtitkár.

Az ünnepség elismerések átadásával, valamint kulturális műsorral ért véget.