Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Interaktív gyakorlaton vettek részt a honvéd tisztjelöltek

Szöveg: Prodán András | Fotó: a szerző felvételei |  2021. november 10. 12:06

A tábori körülmények között alkalmazható „mozgókonyha” telepítésével és üzemeltetésével ismerkedhettek meg november elején a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (NKE HHK) katonai logisztika alapképzésen tanuló negyedéves honvéd tisztjelöltek az MH Anyagellátó Raktárbázis Lehel utcai objektumában.

ARB_élelmezési_gyakorlat (1)

A tisztjelöltek kipróbálhatták a különböző melegétel fajták elkészítésére alkalmas, modern, négy főző-, pirító- és sütő modulból álló, vontatható „2016M tábori moduláris mozgókonyhát”, valamint megismerhették annak előkészítési és telepítési módját. A kiképzés során Rózsa Géza őrnagy, az MH Anyagellátó Raktárbázis Lehel utcai bázisának parancsnoka előkészíttette az eszközt időjárás elleni védelemre is, azaz felkerültek rá az e célt szolgáló ponyva oldalfalak, árnyékolók is.

Bár a leendő tisztek nem szakács beosztásban fognak szolgálni, de a mozgókonyha használatának „éles begyakorlásával” saját maguk is elkészítettek néhány egyszerű ételt.

ARB_élelmezési_gyakorlat (5)

A képesség megismerése során láthatták: az alvázról levehető modulok változatossága mellett az eszköz abban is egyedi, hogy működtetéséhez többféle fűtőanyagot lehet használni; propán-bután gázzal, gázolajjal, vagy kerozinnal is lehet finom ételeket készíteni benne.

„Nagyon fontos, hogy a hallgatók megismerjék azokat a technikai eszközöket, amelyekkel dolgozni fognak, hiszen így tudják felkészíteni a jövőben saját beosztottjaikat ezek használatára” – mondta dr. Pap Andrea ezredes, az NKE HHK tanszékvezető docense, aki az „Élelmezési ellátás” tantárgy részeként szervezte meg a honvéd tisztjelölteknek a raktárbázis látogatását.