Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meggyőző erő - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. november 10. 10:52

Az ENSZ fegyvertelen katonai megfigyelőit 2001 őszétől készítik fel az MH Béketámogató Kiképző Központ jelenlegi objektumában. Az elmúlt két évtizedben nyolcvanhét ország 531 külföldi hallgatója, illetve 373 magyar katona sajátította el a kéksisakos szolgálat ellátásához szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket. A kiképző központ megfigyelő tanfolyamainak akkreditációját az ENSZ Békeműveleti Főosztály (United Nations Department of Peace Operations – UN DPO) tavaly novemberben hosszabbította meg újabb négy évre.

MH_2021_11_borító

A pandémia következtében elrendelt szigorú járványügyi rendszabályok miatt másfél év elteltével nyílt lehetőség ismét Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyamot (International Military Observers’ Course – IMOC) szervezni a szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központban. A közelmúltban zárult 39. kurzusra tizenhárom országból – Banglades, Ciprus, Egyiptom, Észtország, Georgia, Kazahsztán, Montenegró, Németország, Pakisztán, Portugália, Szlovákia, Ukrajna, Zambia – érkeztek hallgatók, mellettük pedig hét magyar tiszt is eredményesen teljesítette a felkészítést.

Kiérdemelt bizalom

– Évente két alkalommal, tavasszal és ősszel szervezünk tanfolyamot az ENSZ leendő katonai megfigyelőinek. Ezek időpontjait természetesen a nemzetközi és a hazai partnereinkkel is egyeztetjük annak érdekében, hogy a lehető leghitelesebb oktatók tarthassák a foglalkozásokat. Az előadásokra, gyakorlatok levezetésére az elérhető legjobb külföldi és magyar szakembereket kérjük fel, a műveleti területek aktualitásairól pedig a missziókból frissen hazaérkezők adják át tapasztalataikat a hallgatók számára. Sajnos a járványhelyzeti szigorítások miatt a betervezett IMOC-tanfolyamaink közül az előző hármat kénytelenek voltunk visszamondani – pedig jelentős nemzetközi túljelentkezés volt valamennyi esetében. Ennek ellenére újabb négy évre ismét akkreditálta a felkészítéseinket az ENSZ Békeműveleti Főosztálya, ami egyértelműen a kollégáim munkájának maximális elismerését jelenti – lapozta a kiképző központ feladatkörét összefoglaló dokumentumot a parancsnok, Kiss Róbert ezredes.

További részletek a Magyar Honvéd magazin november 12-én megjelenő számában!