Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

31 speciális Super Hercules erősíti az amerikai légierőt

Szöveg: JETfly |  2010. április 21. 9:40

Az Amerikai Egyesült Államok légiereje 31 darab HC/MC-130J Super Herculest rendelt, melyeket a közeljövőben különleges műveletek végrehajtására kívánnak használni – nyilatkozta a Lockheed Martin szóvivője. Az USA légiereje 11 darab HC-130J és 20 darab MC-130J Super Herculesre adta le megrendelését.

A speciális Herculesek alapját a C-130J Super Hercules teherszállító gép adja. Az első HC-130J kutató-mentő-tankert hamarosan át is adhatják, ugyanis a gurulási próbákat már 2010. április 8-án végrehajtották. A speciális Herculesek közül először az HC-130J-ket adják át, mely a KC-130J tanker átalakított verziója. Az új gépek az Egyesült Államok tengerészgyalogságának egységeit fogják erősíteni.

A HC-130J-ket felszerelik külön teherszállító résszel, erősebb szárnyakkal, új automatikus teherdobó berendezéssel és üzemanyag átadására szolgáló légi utántöltő csövekkel. A repülőgépek elektro-optikai és infravörös szenzorokat, valamint új önvédelmi rendszereket is kapnak. Arról, hogy a HC-130J mennyi hasznos terhet képes szállítani, egyelőre nem szivárgott ki információ.