Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Parancsnokváltás a Júlia Dandár élén

Szöveg: Bíró István alez. |  2010. április 21. 10:25

Parancsnok átadás-átvételi ünnepséget tartottak nemrég Udinében (Olaszország). Ennek keretében Gianfranco Rossi dandártábornok a Júlia Dandár parancsnoka – aki egyben a Magyar–Olasz–Szlovén Többnemzeti Szárazföldi Kötelék (MLF) parancsnoka is – átadta a parancsnoki teendőket Marcello Bellacicco dandártábornoknak.

A rendezvényen jelen volt dr. Böröndi Gábor dandártábornok, a MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka, valamint Dobran Bozic ezredes, a szlovén 1. Dandár parancsnoka.

Rossi dandártábornok hivatalosan egy évig volt a dandár parancsnoka, de valójában 2008 októberétől – amikor a Júlia Dandár parancsnokságát Afganisztánba vezényelték misszióba – már parancsnoki teendőket látott el. Parancsnoksága alatt számos MLF-rendezvény előkészítésében és végrehajtásában vett részt: látogatást tett az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál, két szakasz cserekiképzését készítette elő és vezette le, illetve részt vett a Magyarországon megtartandó Clever Ferret 2010 gyakorlat előkészítésében.

Az ünnepség a Júlia Dandár zenekarának bemutatójával kezdődött, majd a szokásos rendben a parancsnokság és a Júlia Dandár felsorakozásával folytatódott. Az elöljáró fogadását követően Rossi dandártábornok összefoglalta azt a rövid, ám fölöttébb tevékeny időszakot, amelyet a dandár élén töltött, majd az új parancsnok, Marcello Bellacicco dandártábornok köszönte meg a bizalmat.