Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meg akarták ölni a legmagasabb rangú dezertőrt

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2010. április 21. 9:15

A dél-koreai hatóságok őrizetbe vettek két észak-koreait, akit szerintük Phenjan azért küldött az országba, hogy meggyilkolja a délre szökött legmagasabb rangú dezertőrt – közölte szerdán egy név nélkül nyilatkozó szöuli hírszerzési forrás.

Kényes időszakban történt ez a két ország viszonya szempontjából, hiszen márciusban az észak-koreai tengeri tűzszüneti vonal közelében elsüllyedt egy dél-koreai hadihajó, sok dél-koreai szerint egy észak-koreai torpedótól.

A két észak-koreainak állítólag az volt a feladata, hogy felkutassa, majd utasítás után megölje a Koreai Munkapárt egyik volt titkárát, a most 87 éves Hvang Dzsang Jopot. Hvang azonban szigorú védelem alatt él. Õ volt Észak-Korea egyik fő ideológusa. Tizenhárom évvel ezelőtti szökése óta hevesen bírálja Kim Dzsong Il észak-koreai vezetőt. Azt állítják róla, akik állítólag közelről ismerik, hogy beszédei alatt a neki odakészített ivóvízből soha nem iszik, mert fél, hogy megmérgezik.

A két férfi ellen a nemzetbiztonsági törvény megsértése és gyilkosságra való összeesküvés címén emeltek vádat. Az év elején Thaiföldről jutottak be Dél-Koreába, és menedékjogot kértek ott. Az észak-koreai szökevények csaknem mindig Kínába szöknek, majd egy harmadik országon keresztül utaznak be Dél-Koreába.