Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

40 éves a debreceni Helyőrségi Nyugállományú Klub

Szöveg: Szűcs Imre őrnagy |  2010. november 25. 12:57

Emléklapot adományozott a HM Honvéd Vezérkar főnöke a Bocskai István Bajtársi Egyesületnek, 40 éves lett a Debreceni Nyugállományú Klub. Nagyszabású ünnepség keretében emlékeztek meg az alapítás évfordulójáról november 19-én.

A klub elnöke és vezetősége meghívta a nyugdíjasklub életét segítő katonai szervezetek parancsnokait, a megyei rendőr-főkapitányság jelenlegi és volt vezetőit, valamint a korábbi helyőrségparancsnokokat és nyugdíjas társszervezetek vezetőit, akik örömmel vettek részt e rangos eseményen. A rendezvénynek helyet adó házigazda az MH 5. Bocskai István Lövészdandár volt.

1595910620
A klub 1970 őszén a helyőrségi klub keretében 36 fővel alakult, majd további tagtoborzást követően – a 20/1970. számú HM parancs alapján – 1971. december 14-től Fegyveres Erők és Testületek Nyugdíjas Klubja néven működött tovább 1983. február 10-ig. A nyugdíjas klubok alapvető feladatainak bővülése, változása során a jogállása és a neve is megváltozott. 1983. február 10-től 1991. január 16-ig a Fegyveres Erők és Testületek Nyugállományúak Klubja nevet viselte, ekkor a Fegyveres Erők és Testületek Nyugdíjas Egyesülete, majd végül 2005-ben a Bocskai István Bajtársi Egyesület nevet vette fel. A közgyűlés által jóváhagyott Működési Szabályzat alapján az 1983-ban létrehozott szociális alapítvány a klub céljának megfelelően kutatja és támogatja a nehéz anyagi körülmények között élő tagjait. 1990 óta tevékenyen részt vesz a Megyei Nyugdíjas Szövetség és a Megyei Nyugdíjas Kamara munkájában is. Az Egyesület keretein belül 1987-ben zenekar is alakult, majd 1993-ban az Egyesület Nőbizottsága is megkezdte működését.

1595910620
Rendezvényeikkel biztosítják a tagság kulturált pihenési és szórakozási igényeinek kielégítését, a hasznos elfoglaltság megteremtését. Az egyesület jelenlegi taglétszáma 251 fő. A tagságukat a fegyveres és rendvédelmi szervektől nyugállományba vonult hivatásos és polgári alkalmazottak, valamint hozzátartozóik alkotják. A rendezvényt Szarka János nyá. ezredes, a nyugállományú klub elnöke nyitotta meg. Ezt követően Visszaemlékezés a kezdetekre címmel Ujvárosi Endre nyá. alezredes és Kollár János nyá. r. vezérőrnagy, alapító tagok tartottak előadást, majd Kiss Csaba nyá. százados, a klub titkára mondta el ünnepi beszédét.

Az ünnepség emléklapok kiosztásával, majd a Honvéd Együttes fergeteges sikert aratott műsorával folytatódott. A délelőtti rendezvény díszebéddel zárult. Az ünnepség hivatalos programját követően, este a klub vezetői az MH Kelet-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság 2. Toborzó és Érdekvédelmi Központ Színháztermében rendezett bállal kedveskedtek meghívott vendégeiknek és tagjaiknak. Az emlékezés, a bajtársakkal való találkozás, kötetlen beszélgetés estébe nyúlóan folytatódott a résztvevők nagy örömére. A haza, a honvédséghez való tartozás és elkötelezettség, a történelmi és katonahagyományok ápolása, a nemzedékek közti kapcsolat fenntartása, valamint a programok szervezése, bajtársak támogatása, tovább folyik a megyében a Bocskai István Bajtársi Egyesület jóvoltából. Köszönjük tevékeny és aktív munkájukat!

Fotó: Molnár András mk. százados