Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

400 fővel emelnék a lengyel katonák számát Afganisztánban

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. március 19. 9:20

Lengyelország rövid időn belül 400 katonával – összesen 2 ezer fősre – növelné Afganisztánban állomásozó csapatait a szélsőséges tálib lázadók jelentette fokozódó veszélyek miatt – írta a Gazeta Wyborcza című lengyel napilap.

A lengyel katonai vezetés már áprilisban az ázsiai országba vezényelné az erősítést a lap értesülése szerint.

A NATO vezette nemzetközi erő (ISAF) kötelékében szolgáló lengyel járőröket nap mint nap támadások érik – indokolta a döntést egy védelmi képviselő, hozzátéve, hogy az afganisztáni jelenlét növelését az Egyesült Államok is sürgette.A védelmi minisztérium szóvivője megerősítette, hogy a lengyel elnöki hivatal nemzetbiztonsági irodája 400 fős csapaterősítést javasolt Afganisztánban.

 Bogdan Klich lengyel védelmi miniszter március elején tett afganisztáni látogatásán még úgy nyilatkozott, hogy “egyelőre" csak fenn akarják tartani a lengyel kontingens létszámát. Közölte ugyanakkor, hogy a lengyel katonák, akik eddig leginkább Gazni tartományban teljesítettek járőrözési feladatokat, a jövőben “támadó jellegű műveletekben" is részt vesznek.

Lengyelország legutóbb tavaly novemberben erősítette meg afganisztáni kontingensét, akkor ugyancsak 400 katonával – 1200-ról 1600-ra – növelte a létszámot.