Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

800 ezer dollár vagy egy katona élete?

2007. október 20. 13:01

Drágának találja a Pentagon azokat az egyenként 800 ezer dollárba kerülő aknabiztos járműveket, melyek amerikai katonák százainak életét mentették már meg Irakban.

Noha nap mint nap amerikai katonák életét mentik meg Irakban, egyre többen kérdőjelezik meg az aknáknak és út széli robbanószerkezeteknek ellenálló járművek tömeges alkalmazását. A fő kifogás velük szemben az áruk, és hogy kétséges, mennyire lesznek használhatók a későbbi konfliktusokban.

Az angol rövidítéssel MRAP-nek (mine resistant, ambush protected) nevezett járműveket úgy tervezték, hogy maximálisan ellenálljanak az aknák és útszéli, házi készítésű bombák robbanásának. Alvázuk V alakú a robbanás erejének elvezetése érdekében, az utasteret pedig megerősítették, így a katonák még akkor is sértetlenek maradhatnak, ha a jármű többi része szétroncsolódik.

Az út széli robbanószerkezetekkel végrehajtott támadások gyakorivá válása után egy darabig csak kevés MRAP-t vittek Irakba, az utóbbi néhány hónapban azonban annyit szállítanak, amennyit csak a gyárak termelni képesek. A tervek szerint év végére már 1.500 lesz belőlük a közel-keleti országban.

A Pentagon szakértői és független szakemberek közül ugyanakkor többen is úgy vélik, hogy a darabonként 800 ezer dollárba (mintegy 140 millió forint) kerülő eszközök beszerzése és fenntartása komoly gondot jelent majd a fegyveres erőknek az Irakból történő kivonulás után.

Egyesek a járművek hasznosságát is megkérdőjelezik olyan szempontból, hogy nem illeszkednek a lázadók ellen harcoló amerikai csapatok taktikájához. Az amerikai stratégia alapeleme a lakosság szimpátiájának megnyerése és a stabilitás biztosítása, amelyet úgy lehet elérni, hogy a katonák minél jobban elvegyülnek az emberek között. Az MRAP-k ugyanakkor baljós megjelenésű járművek, magas felépítménnyel és sötétített ablaküvegekkel.

Kérdéses az is, hogy a jövő konfliktusaiban szükség lesz-e ezekre a magas fokon specializált eszközökre.

Az amerikai tengerészgyalogság parancsnoka hangsúlyozta, hogy szükség volt az MRAP-k szolgálatba állítására, a későbbiekben azonban a drága és súlyos eszközök csökkenthetik a haderőnem expedíciós képességeit.

A tengerészgyalogság egyik tisztje ugyanakkor védelmébe vette az aknabiztos járműveket, amelyek lehet, hogy költségesek, de nap mint nap amerikai életeket mentenek meg. A tiszt abban sem biztos, hogy később nem lesz rájuk szükség, ugyanis Amerika ellenségei minden bizonnyal figyelemmel kísérik a házi készítésű robbanószerkezetek sikereit, így a jövő konfliktusaiban is számítani lehet az alkalmazásukra.

Címkékexpedíció