Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarország nem támogatja az iraki török beavatkozást

2007. október 20. 12:26

Törökországban tárgyalt Szekeres Imre honvédelmi miniszter, aki a két ország együttműködési kérdései mellett az aktuális iraki helyzetről is eszmét cserélt partnereivel.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter október 18-án – delegáció élén – hivatalos látogatásra Törökországba utazott, ahol Hayati Yazici miniszterelnök-helyettessel, vendéglátójával, Vecdi Gönül védelmi miniszterrel és Köksal Toptan parlamenti elnökkel beszélt a magyar haderőreformról, valamint áttekintette velük a kétoldalú katonai kapcsolatok helyzetét, a nemzetközi békeműveleteket, illetve a NATO és az Európai Unió együttműködésének aktuális kérdéseit.
Szekeres Imre és török kollégája meghatározta a két ország hadiipari együttműködésének és lehetséges fejlesztésének irányait is. A minisztériumok illetékes vezetőinek március 31-ig kell előkészíteniük a konkrét együttműködés tervét.

A honvédelmi miniszter ankarai tárgyalásai során megerősítette, hogy Magyarország támogatja Törökország európai uniós csatlakozási tárgyalásait. Szekeres Imre pénteken Kütahyában tett látogatást és megkoszorúzta Kossuth Lajos szobrát.

Iraki feszültség

A török kormány csak a jövő heti NATO értekezlet után dönt arról, hogy küld-e csapatokat Észak Irakba, az ottani kurd fegyveres gerilla mozgalom felszámolására – értesült Szekeres Imre. A török parlament ugyan felhatalmazta a hadsereg vezetését arra, hogy felszámolja az iraki kurd területen rejtőzködő terrorista szervezeteket, a beavatkozás azonban csak feltételes. Ankara tehát nem készül invázióra. Szekeres Imre honvédelmi miniszter üdvözölte ezt a fejleményt, mielőtt találkozott török kollégájával, és elmondta, van más megoldás arra, hogy az iraki szempontból legstabilabb tartományban felszámolják a terrorista bázisokat.

„Elsősorban természetesen az iraki hatóságok az észak iraki kurd hatóságok fellépése és az amerikai katonai fellépés lehet az, ami biztosíthatja és garantálhatja, hogy terrorista cselekmények Törökországban ne történhessenek", fogalmazott a miniszter. Kérdés azonban, és ez a jövő heti NATO védelmi miniszteri értekezlet egyik legfőbb témája lehet, hogy van-e kapacitása az Irakban szolgáló amerikai csapatoknak a kurd rendezésre. Szekeres Imre jelezte, Magyarország álláspontja változatlan lesz a találkozón, vagyis hazánk elítéli a terrorcselekmények minden formáját, azonban semmilyen módon nem támogatja a török beavatkozást Észak-Irakban.