Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A 21. századba lépett a katonai logisztika

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Kertész László |  2020. december 1. 15:34

Átadták az MH Anyagellátó Raktárbázis (MH ARB) Központi Raktárát december 1-jén, kedden, a Veszprém megyei Szentkirályszabadján. A logisztikusok napján megtartott rendezvényen jelen volt Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka, dr. Juhász Roland, a Miniszterelnöki Kormányiroda állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkára, valamint a Magyar Honvédség logisztikai vezetői.

MH Anyagellátó Raktárbázis Központi Raktára (11)

Ünnepi köszöntőjében Korom Ferenc vezérezredes elmondta: a központi raktár átadásával újabb mérföldkőhöz érkezett a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program, hiszen – az elmúlt időszak hadfelszereléseinek beszerzése mellett – a Magyar Honvédség infrastrukturális fejlesztésére is sor került. „Olyan központi, logisztikai raktárbázis épült meg, amely alkalmazkodik a haderő igényeihez és lehetővé teszi a honvédség hatékonyabb és gyorsabb ellátását” – hangsúlyozta a Magyar Honvédség parancsnoka.

Hatvani Szabolcs őrnagy, az MH ARB megbízott raktárparancsnoka kiemelte: a Magyar Honvédség rendszerében egyedülálló és mindeddig példátlan, hogy a logisztikai szakterületen ilyen nagyívű beruházás, ilyen magas szintű fejlesztés történjen.

MH Anyagellátó Raktárbázis Központi Raktára (19)

A honvedelem.hu érdeklődésére Benkő Tibor elmondta: az alapkőletételtől számítva közel egy év alatt felépült és a Magyar Honvédség rendelkezésére áll a most átadott raktárbázis, amely teljes mértékben megfelel a kor kihívásainak. A honvédelmi miniszter hozzátette: „nem csak a technikai eszközök elhelyezését kell megoldanunk a 21. század körülményeinek megfelelően, hanem a raktározási és anyagmozgatási feladatokat is, melyek ellátására magasan képzett szakemberek és - a most átadott objektumnak köszönhetően - modern infrastruktúra áll rendelkezésre.”

Dr. Juhász Roland állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. Csoport létesítményével kapcsolatban elmondta: újabb térség kapcsolódott be az országos iparipark-koncepció megvalósításába, a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás hozzájárul a kormány gazdaságvédelmi akciótervében kitűzött célok eléréséhez, és szervesen kapcsolódik a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programhoz is.

MH Anyagellátó Raktárbázis Központi Raktára (23)

A logisztikai raktárbázis alaprendeltetése, hogy békeidőszakban és a különleges jogrend bevezetése esetén is magas színvonalon támogassa a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium szervezeteit, valamint segítse a Befogadó Nemzeti Támogatás feladatainak ellátását.

A központi raktár megépülésével a korábbinál modernebbé vált az anyagtárolás és az anyagáramlás biztosítása, valamint a vonalkódos anyagazonosítás is. Mindamellett, hogy a kor kihívásainak teljes mértékben megfelelő objektummal a honvédség raktárkapacitása is jelentős mértékben megnőtt, biztosítva lett a nyugat-magyarországi régió katonai szervezeteinek még gyorsabb ellátása.

MH Anyagellátó Raktárbázis Központi Raktára (21)

A 10 méteres belmagasságú, 21 ezer négyzetméteres raktárcsarnok galériás polcrendszere több mint háromezer polccal rendelkezik, állványrendszere több mint 24 ezer raklap tárolását biztosítja. A raktár működtetését ellátó közel hatvan katona számára irodákat, szociális helyiségeket alakítottak ki. A karbantartási, logisztikai kiszolgálási és javítási feladatok ellátására külön épület áll rendelkezésre, korszerűen felszerelt javítóműhelyekkel, gépjármű-mosóval, valamint egy mobil üzemanyag-töltő állomással.

Az MH ARB Központi Raktár technológiai és irányítási rendszere az üzembe helyezése után készen áll a haderőfejlesztési program keretében beérkező felszerelések, eszközök, anyagok fogadására és a 21. század színvonalának megfelelő tárolására.