Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lengyel-magyar kibervédelmi együttműködés

Szöveg: MHP Kibervédelmi Szemlélőség | Fotó: a szemlélőség felvételei |  2020. december 1. 15:21

Videókonferencia formájában folytatott szakmai megbeszélést prof. dr. Kovács László dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnoksága kibervédelmi haderőnemi szemlélője, Karol Molenda dandártábornokkal, a lengyel Nemzeti Kiberbiztonsági Központ igazgatójával.

PL_HUN_kiber1

A két szervezet vezetője kölcsönösen felvázolta azokat a kiberbiztonsági kérdéseket, amelyek Magyarországon, illetve Lengyelországban a COVID-19 járvány ideje alatt felmerültek.

A szakmai megbeszélésen a két kibervédelmi vezető megvitatta azokat a lehetséges területeket is, amelyeken a két ország között erősíthető az együttműködés. Ezek közül kiemelten foglalkoztak a kibertéri veszélyekről szóló információk bilaterális keretek közötti cseréjének és a kiberhelyzetkép megosztásának kérdéseivel.

PL_HUN_kiber2

Az együttműködés hasonlóan fontos területe a kibervédelmi szakemberek felkészítését szolgáló folyamatos képzések lehetősége. Prof. dr. Kovács László dandártábornok a megbeszélésen elmondta: a Magyar Honvédség Kiberakadémiája - a hazai képzések mellett - a következő évtől kész lesz a nemzetközi kibervédelmi képzések és felkészítések elindítására. A jövő szakembereinek felkészítése mellett a szakértők tapasztalatainak és jó gyakorlatainak átadása szintén erősítheti a két ország közötti kibervédelmi együttműködést.

Karol Molenda dandártábornok hozzátette, hogy Lengyelországban néhány hete indult el a Nemzeti Kiberbiztonsági Kiválósági Központ, amely a jövőben szintén készen áll majd a hasonló képzésekre és felkészítésekre.

PL_HUN_kiber3