Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Balatonon szelik a hullámokat

Szöveg: Józan Tímea hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2022. július 28. 15:47

„Húzd, húzd, húzd!” - kiáltják azok a gyerekek, akik a Balatonon vitorláznak július utolsó hetében az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 31. Draganits Ferenc Területvédelmi Zászlóalj szervezte honvédelmi táborban, Balatonakarattyán.

honvédelmi tábor Balaton (3)

A fiatalok nyolc vitorlás hajóval szelik a Balaton hullámait egész héten, amelynek során az előző napokon elsajátított vitorlás technikákat, mozdulatokat, szakkifejezéseket alkalmazzák. Eddig a szerdai nap volt a legnehezebb, hiszen a táborlakóknak új feladatként bójákat kellett megkerülniük a vitorlásokkal - természetesen most is mentőmellényben, szigorú felügyelet mellett.

Szerencsére a gyerekek kiválóan helytálltak, profi módon hajtották végre többek között a vízből mentés folyamatát, vagy éppen a felboruláskor szükséges teendőket.

honvédelmi tábor Balaton (8)

„Mindenki jól van?” - ez az első kérdés, amit a táborozók feltettek egymásnak boruláskor, majd vitorlásonként egy fő (a kormányos) az uszonyra – az úgynevezett svertre – állva visszaállította a vitorlát, ezt követően pedig egyesével másztak vissza a fedélzetre. Mindezt a lehető legolajozottabb csapatmunkában tették, amit egy ilyen helyzet meg is követelt. A táborozók emellett a vízből mentés folyamatát is komolyan vették: az oktatók ezt is többször begyakoroltatták velük, majd közelből lesték a gyerekek mozdulatait.

„A legnehezebb megtartani az egyensúlyt és szélirányba állítani a vitorlát” – árulta el Tóth Roland táborozó, aki első alkalommal vesz részt vitorlás tematikájú honvédelmi táborban, de már most úgy gondolja, hogy jövőre is szívesen visszatérne.

A fárasztó szerdai napot a kihagyhatatlan esti horgászat és a közös bográcsozás koronázta meg, majd következhetett a jól megérdemelt pihenés, hogy kellően frissek legyenek a következő, új élményekkel teli napra...