Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Legyenek hűségesek és elkötelezettek!”

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Szováthy Kinga |  2022. július 28. 13:47

Harmincegy közkatona tett ünnepélyes katonai esküt az MH Pápa Bázisrepülőtéren július 28-án, csütörtökön. A katonai eskü a haza függetlenségének védelme, alkotmányos rendjének szolgálata iránti, egész életre szóló elkötelezettség kinyilvánítása.

papa esku 10

Az esküt tett katonákat Turzó Lajos alezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnokhelyettese köszöntötte.

„Egy katona életében kevés felemelőbb élmény van, mint az, hogy fogadalmának megtételével felesküdjön hazája és honfitársai védelmére” – hangsúlyozta az alezredes, hozzátéve, ma egy olyan időszakot zárnak le, ami elkíséri őket egész katonai pályafutásuk alatt.

„Az elmúlt hetekben elsajátíthatták a katonai pálya megkezdéséhez szükséges alapvető tudást, azonban ez még csak a kezdet. Legyenek büszkék, hogy idáig eljutottak, legyenek hűségesek és elkötelezettek, legyenek lojálisak és szerények. Ne felejtsék, hogy a haza iránti elkötelezettség, a bajtársiasság a mai naptól életük fontos mottója lesz” – figyelmeztetett az alezredes. A családtagokhoz szólva a parancsnokhelyettes kifejtette: „a most esküt tettek számára fontos a támogatásuk, hiszen a biztos családi háttér is nagy szerepet játszik abban, hogy az előttük álló feladatokat maximálisan, legjobb tudásuk szerint tudják végrehajtani.”

Az ünnepség elismerések átadásával és díszmenettel zárult.

papa esku 1

Turzó Lajos alezredes érdeklődésünkre elmondta: az alapkiképzés során a katonák elsajátították a fegyverkezelés szabályait, teljesítették életük első alaplövészetét, tereptan foglalkozását; valamint végrehajtották az első robbantási feladatukat is. Az alapkiképzést a közkatonák június 13-án kezdték. Július 29-től az esküt tett katonák átkerülnek ahhoz a katonai szervezethez, amivel bevonulásukkor szerződést kötöttek. Az alapkiképzés befejezése után a Magyar Honvédség tizenöt alakulatához kerülnek katonák.

Címkékeskütétel