Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Balkán békéje a mi békénk is

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: Balogh Zoltán (MTI) |  2023. december 18. 13:07

„A Balkán békéje a mi békénk is, Bosznia-Hercegovina békéje nélkül ugyanis nincs nyugat-balkáni béke és magyar béke sem” - mondta a honvédelmi miniszter a budapesti Bálna Honvédelmi Központban hétfőn rendezett EUFOR ALTHEA kibocsátó ünnepségen.

mti1

Szalay-Bobrovniczky Kristóf közölte, Magyarország eddig is részt vett az Európai Unió (EU) bosznia-hercegovinai műveletében, januártól kezdve azonban a missziónak magyar parancsnoka lesz és kiemelt erővel képviselteti magát benne a magyar kontingens: a jelenlegi létszám majdnem háromszorosával, mintegy négyszáz emberrel. Bosznia-Hercegovinában 250-en lesznek jelen: a Magyar Honvédség biztosít légi kutató-mentő és légi kiürítési csoportot, tűzszerész csoportot kutyás járőrrel, orvosi ellátást, valamint logisztikai támogatást és ellátást. Magyarországról pedig készenlétben támogatja a műveletet további 150 ember: egy manőverszázad, egy katonai rendész csoport, egy műszaki csoport és egy víztisztító képességgel rendelkező vegyvédelmi csoport - ismertette a miniszter.

Sticz László vezérőrnagy, leendő parancsnokot méltatva a miniszter azt mondta, a legjobb tábornokot sikerült kiválasztani a feladatra, egy tapasztalt és kipróbált vezetőt. Szalay-Bobrovniczky Kristóf úgy fogalmazott, nehéz helyzetben veszik át a feladatot a résztvevők, a leromlott biztonsági környezet miatt ugyanis olyan nyomás van minden katonai jelenlétet igénylő misszión, amely idáig talán még soha nem volt. Emellett komoly migrációs nyomás alatt van a déli határ, egyre aktívabb a terrorszervezetek tevékenysége, valamint a délszláv-háború sebei és nyomai, valamint a kirobbanását okozó erők a mai napig velünk vannak - mondta a miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf kitért arra is, hogy a misszió nagy megtiszteltetés és egyúttal hatalmas lehetőség is, hogy vizsgázzon és bizonyítson a magyar haderőfejlesztés.

Sticz László vezérőrnagy, kiutazó EUFOR parancsnok szintén azt hangoztatta, hogy a Nyugat-Balkán békéje és stabilitása Magyarország alapvető érdeke, ezért vannak jelen a magyar katonák majdnem 30 éve Bosznia-Hercegovinában. A parancsnok szerint Magyarország misszióvezetésre vonatkozó sikeres pályázatában nagy szerepet játszott, hogy 2021 őszétől egy évig magyar tábornok vezette a NATO koszovói misszióját (KFOR), ezáltal pedig a Magyar Honvédség bizonyságot tett arról, hogy alkalmas és képes arra, hogy ne csak részt vegyen, hanem vezessen egy ilyen kiemelkedő műveletet.

mti2