Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A béke fenntartása párbeszédet követel

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Pintér Ákos |  2024. április 27. 17:17

A Magyar Atlanti Tanács – a transzatlanti térségben kialakult értékválságot és érdekellentéteket tapasztalva – igyekszik támogatni az atlantizmus gondolatának megőrzését és erősítését a magyar társadalomban és a határainkon túl is. A szervezet elnöksége a tanács közelgő, május 7-i nemzetközi konferenciája kapcsán nyilatkozott a sajtónak.

MAT_NATO_HUN

Közép-Európa számára nincs alternatívája a transzatlanti együttműködésnek – vallja a tanács. Tagjai elképzelése szerint csak közösen lehet kezelni korunk nagy kihívásait: a nemzetközi jogrend fenntartását, a helyi fegyveres konfliktusok eszkalálódásának megakadályozását, az illegális migráció korlátozását, a gazdasági együttműködést és a hatékony környezetvédelmet.

A Magyar Atlanti Tanács ennek érdekében 2024-ben nagyszabású programokkal kíván eleget tenni célkitűzéseinek. Több szakmai projekt beindítása mellett május 7-én egész napos nemzetközi konferenciát szervez Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia székházában, magas szintű hazai és külföldi résztvevőkkel. A résztvevők közösen megvizsgálják, megvitatják az értékválság és az érdekellentétek kérdéskörét, az önálló európai védelmi képesség létrehozásának esélyét az Észak-Atlanti Szövetségen belül, valamint Magyarország 25 éves NATO csatlakozásának tanulságait.

20240419_atlanti tanács_PAKO_-2

Csóti György, a Magyar Atlanti Tanács elnöke hangsúlyozta, hogy céljuk a magyar társadalom szemléletének formálása. „A transzatlanti térségben létezik egy értékválság és egy érdekellentét, 2014-ben ez fokozódott a Krím-félsziget annektálása kapcsán. Látva ezt, tavaly év elején úgy döntöttünk, megújítjuk a NATO-csatlakozás idején létrejött szervezetet, hogy az egykori transzatlanti gondolatot át lehessen menteni a jelenbe és a jövőbe. Olyan kihívásokkal nézünk szembe, melyeket csak közös erőfeszítéssel és kommunikációval tudunk megoldani” – nyilatkozta.

Benkő Tibor, a szervezet alelnöke felhívta a figyelmet a biztonság prioritására. „Kötelességünk a magyar embereknek megteremteni és megőrizni a békét. Európa ezt a feladatot nem mindig vette és veszi komolyan. Ellenség hiányában a fegyveres védelem kérdése évtizedekre háttérbe szorult. Most, hogy háború van a szomszédban és más konfliktusok is terhelik a világot, ideje megoldani a problémákat. A béke, a biztonság párbeszédet követel” – fogalmazott.

A szakmai eszmecsere május 7-én folytatódik az MTA székházában, a szervezők bíznak abban, hogy nemzetközi konferenciájuk sok fontos kérdésben elősegíti majd az egyetértés kialakulását.