Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A békéért tenni kell

Fizikailag, szellemileg, erkölcsileg felkészült fiatalokat vár a Magyar Honvédség

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: Nagy Gábor |  2023. május 19. 7:45

A honvédelem nemzeti dimenziójú eszme – nem csupán katonák sajátja, hanem minden állampolgáré, törődjék vele akár egyéni szinten, akár az ügyet magának érző; annak céljait huzamosabb időn át szolgáló társadalmi szervezet tagjaként.

Ezen szervezetek képviselői részére, a magyar honvédelem napja és a 175 esztendős Magyar Honvédség születésnapja alkalmából ünnepséget rendeztek a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban, május 18-án.

Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte: a „honvéd” szó tiszteletet sugall és kötelességet ró ránk: nem foszthatjuk meg attól az értéktől, amit több mint másfél évszázada képvisel. Elhangzott: az 1848–49-es szabadságharcok korában egyedül Magyarország volt képes a kor színvonalán álló reguláris hadsereget létrehozni.

2023_05_honvedelem_napja_stefania_nagy_gabor (14)

„Hazánkban ugyan most béke honol, de a forradalmi honvédsereghez hasonló elkötelezettségre és elhivatottságra van szüksége a mai kor katonáinak is. Ugyanakkor országunk biztonsága és a honvédelem ügye, nemzeti ügy. Az elmúlt közel két évszázadban többször szembesültünk azzal, hogy a béke nem magától értetődik, tenni kell érte. Hazánk békéjét csakis jól szervezett, jól felszerelt; a haza iránt elkötelezett katonákból álló Magyar Honvédség képes garantálni. Szeretnénk tehát minél több olyan fiatalt a hadsereg soraiban tudni, akik nem csak fizikailag, de szellemileg és erkölcsileg is felkészültek erre a szolgálatra. Mint látható, sokat kérünk a katonáktól, de folyamatosan azon dolgozunk, hogy teljesítményüket mindenféle értelemben kellően honorálni tudjuk” – szögezte le az államtitkár.

Az ünnepségen Gion Gábor és Bozó Tibor altábornagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója, egyben a Honvéd Vezérkar főnök koordinációs helyettese elismeréseket adtak át. A rendezvény a Honvéd Férfikar ünnepi műsorával zárult.