Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Járőröző megfigyelők

Egy lépéssel közelebb a béketámogató műveletekhez

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Kertész László |  2023. május 18. 21:18

Javában zajlik az MH Béketámogató Kiképző Központ által szervezett 42. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam (IMOC). A háromhetes képzés részét képezi egy komplex járőrgyakorlat, amelyen a hallgatók addig megszerzett tudásukról adhattak számot Egerbakta-Felnémet térségében, május 18-án.

Az évente két alkalommal megrendezett gyakorlat május 8-án tizennégy nemzet összesen huszonnégy hallgatójával vette kezdetét. Az első héten az elméleti foglalkozásoké volt a főszerep, amelyeken – mivel későbbi megfigyelői feladataikat fegyvertelenül fogják ellátni – kiemelt szerepet kapott a tárgyalástechnika, a tolmácskezelés és a kulturális különbségek megfelelő kezelésének ismertetése. A résztvevők ezek mellett megismerkedtek az ENSZ békefenntartó tevékenységének alapjaival és a békefenntartó műveletekben közreműködő különböző szervezetek feladatrendszerével, valamint egészségügyi ismereteiket is felelevenítették.

A komplex járőrgyakorlatot gyalogjárőr-csoportokban hajtották végre, a korábbi tanfolyamokhoz hasonlóan négy ponton, közben nagyjából 20 kilométert megtéve. Feladataik közé tartozott információgyűjtés a helyi lakosságtól, egy megfigyelőpont működtetése, egy illegális ellenőrző-áteresztő ponton történő átjutás megkísérlése, illetve egy aknarobbanásban súlyosan megsérült embert is el kellett látniuk, amelyet a helyi média jelenléte nehezített. Az instruktorok csapata – amely szintén több nemzet katonáiból tevődött össze, hiszen a magyar szakértők mellé Finnországból, Görögországból, Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából is érkeztek – minden mozzanat után azonnal kiértékelte a látottakat.

42. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam Komplex járőrgyakorlat KLAC6765

Damásdi Éva főhadnagy, a NATO Katonai-egészségügyi Kiválósági Központ felkészülője a kurzus legnagyobb kihívásaként a nyelvi akadályokat jelölte meg. Hozzátette: „ennek ellenére is nagyon jó csapat jött össze, mindenkinek megvan a helye és feladata és nagyon jól tudunk együtt dolgozni.”

A tanfolyam egy kétnapos zárógyakorlattal fejeződik be, amelynek sikeres teljesítésével a résztvevők jogosulttá válnak a nemzetközi szervezetek – többek között az Egyesült Nemzetek Szervezete, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az Európai Unió – katonai megfigyelő misszióiban és béketámogató műveleteiben való szolgálatellátásra.