Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Biztonságosan szállítanak

Megszerezték a teljes műveleti képességet

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Rácz Tünde |  2023. május 18. 20:42

Safety Transport 2023 nevű magyar–német közös logisztikai gyakorlatot tartottak a Bakonyban május 18-án. A gyakorlat célja az volt, hogy fokozza a Magyar Honvédség kijelölt erőinek együttműködési képességét a NATO-szövetséges nemzetek katonáival.

A Strukturált Partnerség a Logisztikában (SPIL) keretprojekt részeként a német–magyar Közepes Szállító Század követelményalapú képesség-ellenőrzésére került sor május 2. és 22. között a Magyar Honvédség hajmáskéri lőtere mellett. A zárónapon a két nemzet katonái dinamikus bemutatót tartottak egy kitalált forgatókönyv alapján. A forgatókönyv szerint a német–magyar kétnemzeti szállító alegységét megtámadták, a katonák tűzpárbajba keveredtek. Többen megsérültek, azonnali ellátásra szorultak így a helyszínbiztosítás után egy H145M könnyű, többcélú helikopterrel kimenekítették a sebesülteket.

Solymosi Ferenc ezredes, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnoka elmondta: mai napon validációs vizsgafeladatot hajtottak végre közösen a két nemzet katonái, amelyet sikeresen teljesítettek, így az érintett egységek együtt bármikor bevethetőek. Kihangsúlyozta: kiváló az együttműködés a német féllel, több területen is folyik a közös munka.

TUN_5040

Ralf Lungershausen dandártábornok köszöntő beszédében kiemelte: nagyon büszke a két nemzet katonáira, hiszen a különböző nyelv ellenére is megállják helyüket a nemzetközi környezetben. Mint mondta: a gyakorlat napján a saját szemével is meggyőződhetett, hogy kiváló az együttműködés és sikeres volt a közös munka. A nap zárásaként Solymosi Ferenc ezredes és Ralf Lungershausen dandártábornok, a Bundeswehr Logistics Command parancsnoka aláírta azt a kétoldalú egyezményt, amely több mint tízéves együttműködés eredménye. A dokumentum szerint a két nemzet kijelölt alakulatai elérték a teljes műveleti képességet, így bárhol a világon bevethetővé váltak.

A háromhetes gyakorlaton az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság, az MH Lahner György 2. Ellátóezred és az MH Anyagellátó Raktárbázis illetékes szakállománya, valamint a német fél részéről a Bundeswehr Logistics Command és az alárendeltségükben lévő logisztikai alegységek képviselői vettek részt.